Jak nejlépe připravit dítě na školu

Jak nejlépe připravit dítě na školu>

Jak připravit dítě do školy

Každý rodič pojme přípravu pro předškoláky jinak. Někteří své děti na nástup do první třídy připravují systematicky a dlouho dopředu. Učí je číst, počítat nebo jim do hlavy vštěpují základy angličtiny. Jiní rodiče zase nechávají věci volně plynout. Který z těchto přístupů je správný? Podle psychologů není dobrý žádný z těchto popsaných extrémů. Nejlepší je zvolit zlatou střední cestu.

Nejdůležitější je dítě nástupem do první třídy nestresovat ani je nestrašit tím, co všechno budou muset ve škole zvládnout. Zároveň však není vhodné prvňáky zbytečně konejšit a celou věc zlehčovat. Přechod ze školky do školy dítěti ulehčí, pokud bude zvyklé se pohybovat v kolektivu svých vrstevníků, bude dobře socializované a „otrkané“. Je dobré, aby budoucí prvňáček dokázal zvládnout pobývat mimo rodinu a akceptovat určitý řád.

Připravte dítě na nástup do školy
Dítě před nástupem do školy nestrašte, ale ani zbytečně celou věc nezlehčujte.

Dítě by mělo být samostatné a věřit si

Před nástupem do školy se rodiče často setkávají s pojmem školní zralost. To znamená, že dítě dosáhlo takového stupně vývoje, že školní docházku bez větších obtíží zvládne. Jestliže je předškoláček dostatečně samostatný a má potřebnou sebedůvěru, neměl by mu přestup do školy a pobývání v prostředí bez podpory rodičů činit velký problém.

Při nástupu do školy je tedy důležité, aby bylo dítě dostatečně sociálně a emocionálně vyspělé. Nezapomínejte, že každé dítko je jiné. Některé je nebojácné, radostné a nezalekne se překážek. Jiné je spíše ostýchavé, těžce nese neúspěch a snadno se rozpláče. Proto je důležité prcka podporovat v jeho samostatnosti a sebedůvěře. To je jedna z nejdůležitějších součástí předškolní přípravy.

Správná příprava pro předškoláky

O škole je potřeba s předškolákem hodně mluvit a namotivovat ho třeba tím, že ve škole potká spoustu kamarádů a dozví se hromadu nových věcí. Rozhodně není dobré mu tajit, že po něm ve škole budou chtít jiné povinnosti než ve školce. Bude muset vydržet nějakou dobu bez rodičů a bude muset poslouchat učitele.

Vyplatí se, pokud rodiče a další rodinní příslušníci umožní dítěti, aby se rozvíjelo a trénovalo v sociálních dovednostech. Co to znamená? Třeba to, že vydrží určitou dobu bez rodičů, a tak mu nebude dělat problém být v jiném prostředí s jinými dětmi a dokáže respektovat cizí autoritu. Díky tomu se předškoláček bude umět začlenit do skupiny svých vrstevníků, bude s nimi umět komunikovat, spolupracovat a dodržovat dohodnutá pravidla. Díky tomu nebude ve škole zažívat pocity frustrace a osamění.

Nad čím si nelámat hlavu?

Mnoha rodičům dělá vrásky to, že dítě před nástupem do školy bezpečně nerozezná písmena nebo neumí číst či počítat. Ovšem tyto dovednosti dítě ještě nemusí ovládat. Všechno má svůj čas a správná doba na učení písmenek je právě v první třídě.

Dítě před nástupem nemusí umět číst ani počítat. V první třídě se vše naučí.
Není nutné, aby dítě před nástupem umělo číst a počítat. Ve škole se vše naučí.

Seznamte se s požadavky na budoucí školáky

Co musí umět předškolák? Určitě by měl znát svoje jméno, příjmení a věk. Před zápisem by však měl bravurně zvládat i jiné dovednosti.

  1. Správný úchop tužky – pro podporu špetkového úchopu je nejlepší předškolákovi pořídit kvalitní trojhranné tužky. Do školy je pak vhodné dítěti pořídit ergonomické pero, které podporuje správné držení psací potřeby. Pro leváky je potřeba sáhnout po psacích potřebách jim určených.
  2. Vyjadřování a výslovnost – dítě by mělo mluvit bez vad a mělo by dokázat vyslovit všechny hlásky. Pro správné vyjadřování je potřeba rozšiřovat slovní zásobu.
  3. Manuální zručnost – důležité je, aby dítě umělo manipulovat s různými předměty, vystřihovat, lepit, otáčet stránky v knize, kreslit nebo modelovat.
  4. Poznávání tvarů a zvuků – již ve školce se děti naučí rozeznat a pojmenovat barvy a poradí si i se základními geometrickými tvary. Důležité je také rozpoznání různých zvuků a schopnost zařadit předměty do různých skupin na základě jejich vlastností.
  5. Pohybová a fyzická zdatnost – dítě by mělo být schopné koordinovat své pohyby. Mělo by umět běhat, hodit a chytit míč nebo skákat na jedné noze. Také je potřeba trénovat hrubou a jemnou motoriku, rovnováhu, obratnost nebo rychlost.
  6. Sociální návyky – patří mezi ne zdravení, poděkování, omluva nebo prosba. Dítě by mělo být schopné pracovat ve skupině, dělit se s druhými a projevit soucit či ohleduplnost.
  7. Prostorová orientace – děti by měly vědět, kde bydlí, kde je pravá a levá, ale také by měly mít povědomí o tom, že se na světě nachází i jiné země.
  8. Orientace v čase – tím se samozřejmě nemyslí znalost hodin, ale spíše to, co je včera, dnes, zítra. Jak se střídají roční období, dny v týdnu a že den se střídá s nocí.
  9. Soustředění – školák by se měl umět soustředit na jednu činnost a nenechat se rozptylovat okolím. Nesoustředěnost je nejčastější důvod pro odklad školní docházky.
  10. Samostatnost – samostatné dítě by se mělo být schopné obléknout, učesat a umýt. Výsledek nemusí být dokonalý, ale základ je důležitý.
Dítě by před nástupem do školy mělo umět držet tužku

Před nástupem do první třídy naučte dítě správně držet tužku.
Foto: webrangers.cz

Jak na zábavný trénink?

To, co by měli budoucí prvňáci zvládnout, můžete trénovat klidně společně doma, a to ještě před zápisem. Mnoho dovedností a znalostí se váš potomek naučí při různých zábavných a příjemných činnostech. Během her či tvoření ani nepostřehne, že se něčemu novému učí. Vše půjde hladce a přirozeně. Jak na to?

  • Čtěte si pohádky – při předčítání se dítě naučí naslouchat a soustředit se. Po přečtení si povídejte o tom, co se v pohádce stalo. Díky tomu si dítě rozšiřuje slovní zásobu a trénuje výslovnost.
  • Hry hrajte až do konce – neodcházejte od rozehrané hry, ale dohraje ji až do konce. Dítě se tak učí trpělivosti a tomu, aby dokončilo věc, kterou začalo.
  • Běžte na výlet nebo procházku – tímto způsobem se dítko učí prostorové i časové orientaci. Kromě toho si uvědomí rozdíl mezi ročními obdobími, částmi dne a setká se i se změnami v přírodě.
  • Básničky a písničky – pomohou v trénování paměti, výslovnosti a porozumění tomu, co dítě slyší.
  • Úkolujte – čas do času dejte předškolákovi úkol, který je schopný splnit. Může to být třeba pomoc v domácnosti. Trvejte na tom, aby se váš prcek nerozptyloval ničím jiným a úkol dokončil.
  • Tvořte – podporuje dítě v kreslení, stříhání či modelování. Díky tomu si zlepší jemnou motoriku a manuální schopnosti obecně.
  • Vštěpujte mu základy slušného chování – naučte své dítě, kdy je potřeba pozdravit, poděkovat či poprosit. Ideálním místem pro trénink je třeba návštěva obchodu nebo lékaře.
Čtení s dětmi je důležité. Čtěte si třeba pohádky před spaním.
Při čtení se dítě naučí naslouchat a soustředit.

Jdu do školy se správným vybavením

Správná příprava na první třídu vyžaduje nejen různé návyky a znalosti, ale také kvalitní vybavení. Nejdůležitější věc na vašem seznamu bude zcela jistě aktovka.

Aktovka, nebo batoh?

Rozdíl mezi aktovkou a batohem tkví ve vnitřním uspořádání. Zatímco aktovka má většinou pouze jednu velkou kapsu na veškeré učení a další například na svačinu, batoh do první třídy má velkých kapes více. Aktovka je nejvhodnější pro děti, které nejsou systematici a své věci neustále hledají. Batoh bude vhodnou volbou pro děti, které si umí ve věcech udělat pořádek a nejsou „zmatkaři“. U batohu i aktovky je důležité ergonomické provedení zadní části, která podporuje správné držení těla. Kromě toho dbejte na posuvné nastavení ramenních popruhů. Se správnou stabilitou tašky na zádech pomůže hrudní popruh. Samozřejmostí jsou bezpečnostní prvky ve formě odrazek, které by se měly nacházet na klopě, na bočních částech batohu, ale také na ramenních popruzích.

Psací potřeby a penál

Do první třídy je nejlepší volbou jednoduchý penál s odklápěcí částí. Měl by poskytovat dostatek prostoru pro uložení pastelek, tužek, per, ale také nůžek, ořezávátka či gumy. Každá pomůcka by v penále měla mít své pevně dané místo, aby se v nich prvňáček snadno orientoval. Tužky i pastelky volte trojhranné, které podporují správný úchop. Rovněž pero by mělo být ergonomické, aby dítě ze psaní nebolela ruka.

V první třídě je důležitý hlavně školní penál s psacími potřebami
Na výběru penálu do první třídy si dejte záležet. Je důležité, aby každá školní
pomůcka měla své místo.

Výtvarka

Potřeby do výtvarné výchovy si děti nechávají buď v praktickém kufříku, nebo v látkovém pytlíku. Seznam veškerých pomůcek by vám měla poskytnout třídní učitelka. Obecně však platí, že děti budou potřebovat vodovky, tempery, voskovky, plastelínu, desku na modelování, lepidlo, štětce a kelímky na vodu. Určitě jim nezapomeňte přibalit také zástěru, díky které si děti nezamažou školní oblečení.

Přípravu na školu máte z velké části ve svých rukou. Věnujte jí dostatek času a snažte se dítě učit zábavnou formou, kterou si zamiluje.