Jak nejlépe připravit dítě na mateřskou školku

Jak nejlépe připravit dítě na mateřskou školku>

Kdy je nejlepší čas dát dítě do školky?

Odborníci se nejčastěji shodují na tom, že z vývojového hlediska je nejlepší dát dítě do školy zhruba ve 3 letech. Ovšem je to individuální. Ne každé dítě může být ve třech letech na školku připraveno. O nástupu do školky byste měli začít uvažovat, jakmile zaregistrujete, že váš potomek začíná vyhledávat nové podněty, činnosti, nové kamarády, dokáže si hrát i bez rodičů a touží objevovat. Ve školce najde spoustu podnětů k objevování a může se komplexně rozvíjet. Dobrý ukazatelem vám může být to, že je dítě zvyklé být na hlídání třeba u babičky a je bez vás v klidu.

Proč je dobré, aby dítě chodilo do školky:

  • dítě se poprvé setká s jinou autoritou, než jsou rodiče,
  • naučí se respektovat i jiná pravidla,
  • začne se socializovat s dětmi ve větším kolektivu,
  • buduje svůj imunitní systém,
  • může si hrát se stejně starými dětmi,
  • může tvořit a dát prostor svojí kreativitě.

Co musí dítě před nástupem do školky umět

Abyste nástup do školky svému zlatíčku usnadnili, je dobré ho vést k samostatnosti a zvládání sebeobsluhy. Je jasné, že mu paní učitelka se vším pomůže, ale dítě bude klidnější, pokud bude stejně šikovné jako jeho kamarádi. Mělo by zvládnout:

  • obouvat a vyzouvat bačkůrky a boty (s tkaničkami pomůže paní učitelka).
  • Poznat své oblečení (v rámci prevence je dobré oblečení podepsat nebo jinak označit),
  • Obléknout si tričko, kalhoty a ponožky (dávejte mu spíše jednodušší oblečení, díky kterému se budete cítit pyšné na to, že se zvládlo samo obléct. Košile s malými knoflíčky není vhodná.
  • Dítě by mělo umět chodit po schodech,
  • pít ze skleničky a jíst lžící,
  • umývat si ruce mýdlem, utírat se do ručníku a ovládat vodovodní kohoutek,
  • používat kapesník a vysmrkat se,
  • chodit na toaletu a říct si, když na toaletu potřebuje.

Příprava na mateřskou školu

Komunikace je důležitá nejen mezi dospělými, ale také mezi rodiči a dětmi. Proto o nástup a školce obecně s dítětem mluvte. Jestliže vybraná školka pořádá dny otevřených dveří nebo společné akce, zúčastněte se jich. Můžete s nimi jít třeba v lampionovém průvodu nebo na jaře vynášet Moranu. Na dnu otevřených dveří dětem ukažte hračky a proveďte ho školkou. Pokud bude čas, můžete jej seznámit i s paní učitelkou. Až budete doma o školce mluvit, budete mít možnost říct: „Pamatuješ, jak jsme byli v lampionovém průvodu? Tam to bylo fajn, že?“

O školce mluvte třeba i nad knížkami, říkejte svému malému, co jej tam čeká. Řekněte mu, že:

  • potká nové kamarády,
  • bude moct malovat barvami,
  • bude modelovat z plastelíny,
  • bude si moct vyzkoušet nové hračky,
  • bude společně s kamarády cvičit, zpívat a chodit na procházky.
Připravte děti na mateřskou školku
Říkejte dětem, že ve školce budou tvořit, malovat a kreslit.
Foto: unsplash.com

Snažte se o školce mluvit hezky, ale na druhou stranu ji nelakujte na růžovo. Řekněte dítěti, že se může stát, že se třeba nepohodne s kamarádem nebo že mu bude smutno.

Jak pracovat se strachem a smutkem

Příprava do MŠ bude zahrnovat i to, že se se svým malým pobavíte o tom, jak pracovat se strachem nebo smutkem, pokud jej přepadnou. Jak na to?

  • Pozorujte, jestli se něčeho bojí, zda je nejistý nebo nějak nesvůj. Možná ani žádný strach nemá a strach trápí spíše vás rodiče.
  • Pokud ucítíte nějakou nejistotu, nepřesvědčujte ho, že není čeho se bát, spíše mu řekněte, že je to normální a že strach má každý. Dokonce i vy. A když na něj strach přijde, pořád je to chlapák nebo velká holka a žádná ostuda.
  • Proberte s dítětem jeho obavy a strachy tak, jako byste je probírali s nejlepším kamarádem. Díky tomu mu ukážete, že se o strachu dá mluvit, že ho nemusí hned spolknout, ale že s ním může jít třeba za paní učitelkou, pokud jej přepadne.
O nástupu do školky si se svým dítětem pořádně promluvte
Proberte se svým dítětem všechny obavy a strach z nástupu do školky.
Foto: native.seznamzpravy.cz

Nezapomeňte se zeptat, co by prckovi od strachu pomohlo. Zeptejte se ho, co by potřeboval vědět, aby se nebál? Nebo co by potřeboval mít u sebe? Někomu pomůže třeba talisman, jinému maminčina fotka.

TIP: Jednou z cest, která může v tomto náročném období výrazně psychicky ulevit celé rodině, jsou tzv. Bachovy esence. Pokud jste o těchto přírodních kapkách ještě neslyšeli, přečtěte si, jakým způsobem mohou nástup do školky usnadnit.

Čeho se před nástupem do školky vyvarovat?

Děti ve školce nebo ty, které se tam chystají, by se rozhodně neměly strašit. Vyhněte se větám typu: Však oni se tam s tebou mazat nebudou. Ve školce se s tebou nikdo dohadovat nebude. Tam tě naučí poslouchat. Kvůli tomu by mohly děti být zatvrzelé a ke školce získat odpor.

Před nástupem do mateřské školy děti nestrašte
Před nástupem do školky děti neděste, aby následně nekladly odpor.
Foto: unsplash.com

Rovněž nepoužívejte školku jako za trest. Jestliže bude vaše dítě do školky chodit jen na dopoledne, neříkejte mu, že jestli bude zlobit, necháte jej tam až do odpoledne. Také buďte otevřeni jeho obávám a neodbývejte jej frázemi typu: nemáš se čeho bát.

Začněte dítě zvykat na jiný kolektiv a dospělé

Abyste předešli tomu, že se dítěti do školky nechce, je dobré jej ještě před nástupem zvykat na jiné lidi a kolektiv. Díky tomu bude mít menší problémy s adaptací. Pokud bude až do nástupu do školky doma jen s maminkou a třeba sourozencem, bude mu možná déle trvat, než se „otrká“.

Proto je na místě, abyste s dítětem chodili na společné cvičení, výtvarné dílničky nebo do herniček v mateřských centrech. Kromě toho se určitě vyplatí čas od času malého nechat na hlídání blízkým osobám, jako jsou prarodiče, tety nebo dobří přátelé. Děti se tak naučí komunikovat i s jinými dospělými, podělí se o hračky a nerozhodí je, když do nich jiné dítě ve školce třeba „žďuchne“. Když dáte děti na hlídání, budou vědět, že máma sice odešla, ale že to není navždy a že se zase vrátí.

Nechte děti zvykat si na nové lidi a kolektiv
Děti můžete nechat na hlídání babičkám, aby si zvykaly na povídání s dalšími lidmi.
Foto: blesk.cz

Poprvé do školky

Otázka, jak dlouho si dítě zvyká na školku, je individuální. Někdo si zvykne brzy, jiný později. Každopádně je vhodné dětem adaptaci co nejvíce usnadnit. Každá školka má k adaptační době jiný přístup. Někdy je možné, aby dítě chodilo do školky třeba jen na hodinu, další dny může zůstávat až do svačinky a koncem prvního týdne zůstane až do oběda. Zhruba po měsíci mohou děti začít chodit domů po odpoledním spaní. Jiné školky mají třeba nastavené to, že během prvních 14 dní si rodiče děti vyzvedávají po obědě. Výjimkou není ani případ, kdy první dny bývá rodič přítomen, ale své dítě sleduje jen z povzdálí, a tak mu dodává jistotu.

Určitě není vhodné dát dítě na týden do školky a pak mu dát týden pauzu. Zbytečně se opakuje koloběh se zvykáním si. Pokud nechcete, aby dítě chodilo školky celý týden, udělejte mu třeba prodloužený víkend.

Co dělat, když dítě ráno brečí?

Ranní slzičky se mohou objevit, a to i v případě, že se snažíte o co nejmírnější adaptaci. Někdy děti pláčou jen první den, jindy to trvá déle. Mnohdy je potřeba, aby se s dětskými slzičkami vyrovnali především rodiče. Jakmile rodič odejde, dítě ve školce zpravidla přestane plakat. Nevyplatí se loučení protahovat nebo před dítětem brečet také. Je potřeba si říct, že je vaše dítě silné a školka, kterou jste vybrali, je dobrá.

Pláč ve školce přestane většinou po rozloučení
Rozhodně neprotahujte loučení ve školce.
Dítě většinou přestane plakat hned, co rodiče odejdou.
Foto: unsplash.com

Správná paní učitelka dokáže dítě zabavit a převést jeho pozornost na jinou aktivitu. Třeba na malování vodovkami. Vy sami můžete dát dítěti třeba hračku, která mu vás bude připomínat, což zmírní jeho stesk.

Jestliže stojíte před otázkou, jak připravit dítě do školky, věřte, že komunikace a rozhovor vám v tomto ohledu budou velkými pomocníky. Vyslechněte strachy vašeho drobka a snažte se mu co nejlépe vysvětlit, jak to ve školce chodí. Uvidíte, že po čase se bude váš malý do školky těšit.