Víme, jak zařídit pokoj snů pro školáka. Zjistěte to také

Víme, jak zařídit pokoj snů pro školáka. Zjistěte to také>

Tím, že začne váš předškoláček chodit do školy, jeho dětský svět nekončí. Neznamená to, že z pokojíčku vystěhujete všechny hračky a dětské motivy. Změna bude spíše v tom, že si mezi hračkami prostor vyčlení i učebnice, sešity a školní pomůcky. V pokojíčku tedy vznikne jak zóna pro učení, tak pro hraní. Aby spolu mohly bez problému existovat, nikdy by se neměly míchat.

Kdy začít s proměnou vybavení pokoje pro školáka

Nástup do školy je pro vašeho malého prcka velkou změnou. Některé děti si zvyknou rychle, jiné potřebují více času. Abyste vašemu předškoláčkovi nástup do školy co nejvíce usnadnili, začněte s proměnou jeho pokojíčku hned na začátku léta. Dítě tak bude mít dostatek času si na změnu zvyknout. A vůbec nejlepší bude, pokud ho do proměny zapojíte také. Zeptejte se ho na jeho představy a přání.

Bez kvalitního pracovního stolu by to nešlo

Aby se váš potomek mohl na učení plně soustředit, je potřeba mu pokojíček vybavit vhodným studijním nábytkem. Nejdůležitější je v tomto ohledu pracovní stůl. Jeho výška by měla činit 70 až 75 cm. Doporučené rozměry pracovní desky by měly být zhruba 160 × 80 cm. Na pracovní stůl by se bez problémů měly vejít potřebné učebnice, sešity, ale také psací potřeby. Aby byl na stole stále pořádek, je vhodné na něj postavit držák na psací potřeby, kde si své místo najdou tužky, propisky, pera, pastelky, kancelářské sponky, gumy nebo třeba lepicí papírky. Pod stolem nebo ve skříni může být prostor pro odložení školní brašny.

Z hlediska finanční úspory, ale také kvůli správnému držení těla je nejlepší investovat do stolu rostoucího. U toho je možné si výšku nastavit podle aktuálních požadavků. Některé navíc nabízí i možnost nastavení úhlu sklonu pracovní desky, což děti ocení při čtení, psaní i kreslení. Pod stolem by se měly nacházet zásuvky či pojízdný kontejner se šuplíky, kam si děti budou moci uložit veškeré školní potřeby.

Pracovní stůl umístěte do blízkosti zdroje přirozeného světla. Dítě by nemělo sedět zády do prostoru a ke dveřím. Zároveň si pohlídejte, aby z pracovního stolu nevidělo na herní zónu, která by jej mohla rozptylovat od učení. Na desce pracovního stolu nesmí chybět lampička. U praváků by měla být umístěna nalevo, u leváka napravo. Tak si děti při psaní nebudou zaclánět rukou. Lampička by měla pracovní plochu osvětlovat z výšky 40–50 cm a úhel dopadu světla by měl být 60–70°.

Důležité je vybavit pokojíček kvalitním pracovním stolem
Kvalitní pracovní stůl je důležitý. Nezapomeňte ho umístit v blízkosti světla.

Ke stolu pořiďte ergonomickou židli

Se správným držením těla při učení pomůže ergonomická židle pro děti. Ta by měla umožňovat nastavení správné výšky i hloubky sezení. Díky tomu si dítě osvojí návyk, aby se při psaní neohýbalo a nehrbilo. Při správném a zdravém sezení by chodidlo dítěte mělo celou plochou volně spočívat na podlaze. Lýtka a stehna by měla svírat úhel přibližně 90°. Záda by měla být neustále podepřená. Sedícímu tělu prospěje možnost pohybu na židli.

Školáci potřebují dostatek kvalitního odpočinku

Školák už nemá možnost si jít po obědě lehnout tak, jak tomu bylo ve školce. Potřebuje mít dostatek energie na celý den. S tím mu výrazně pomůže kvalitní postel s kvalitní matrací pro dítě. Matrace by měla být spíše tvrdší a celému tělu poskytovat dostatečnou oporu. Pokud by byla páteř dlouhodobě v nesprávné poloze, může se špatně vyvíjet. Pamatujte na to, že by měla být matrace dostatečně prodyšná a měla by dostatečně odvádět vlhkost. Nezbytným doplňkem se stane pratelný ochranný potah, který zvyšuje hygienu matrace. Pro menší děti je nejlepší volbou matrace s jednou tuhostí po celé ložné ploše.

Kvalitní postel je důležitá pro dobití energie
Kvalitní postel pomůže školákům dobít energii na celý den.

Zóna na hraní by neměla stát v pozadí

Malý školáček si ještě pořád potřebuje hrát. Proto je důležité, aby v pokoji zůstala také zóna na hraní. Důležité budou v tomto ohledu úložné prostory, kam si mohou děti hračky uklízet. Jednou z možností jsou policové regály, dále úložné boxy nebo zásuvky pod postelí.

Herní zónu může vyčleňovat kusový koberec, který bude zároveň sloužit jako izolační vrstva, pokud si děti budou hrát na zemi. Z hlediska údržby je nejlepší volbou koberec s krátkým vlasem. Koberec může být jednobarevný nebo vícebarevný, ale také na něm může být motiv oblíbeného zvířátka či pohádkové postavy.

Součástí herní zóny mohou být skluzavky, houpačky nebo prolézačky. Záleží na tom, co vám dovolí prostor dětského pokoje. Nezapomeňte, aby byla v hrací zóně část, která umožní dětem vystavovat nakreslené obrázky nebo trofeje. Oblíbené jsou také stěny, po kterých mohou děti kreslit. Stěnu je potřeba vymalovat speciální barvou, na kterou je možné kreslit fixem, křídami nebo si na ni hrát s magnetkami.

Nezapomínejte ani na prostor ke hraní
Děti si hrát potřebují. Na hrací zónu můžete využít například kusový koberec.

Kvalitní výrobní materiál je vždy na prvním místě

Veškerý nábytek, který v pokojíčku je nebo bude, musí být vyrobený ze zdravotně nezávadného materiálu. Také povrchová úprava musí splňovat přísné normy pro používání v dětském pokoji. Jako nejlepší řešení se jeví nábytek z masivu, který je zdravotně nezávadný, vhodný i pro alergiky a pyšní se dlouhou životností. Musíte však počítat s vyšší pořizovací cenou. Pokud máte napnutý rodinný rozpočet, můžete sáhnout po levnějším laminu, které sice nemá tak dlouhou životnost, ale na druhou stranu je dostupné v celé řadě barevných provedení a struktur a snadno se udržuje. Povrchová úprava musí opět odpovídat vysokým bezpečnostním standardům.