6 originálních nápadů na letní tvoření s dětmi, které je bude bavit

6 originálních nápadů na letní tvoření s dětmi, které je bude bavit>

Tvoření zabaví děti a psychicky uvolní dospělé

Pro mnohé rodiče představují prázdniny komplikaci. Pokud nemají babičku, nebo děti nechtějí jet na tábor, je potřeba vymyslet, kdo se o děti postará. Na druhou stranu jsou ale prázdniny krásným obdobím, které vás spojuje nejen s vašimi potomky, ale také s vaším vnitřním dítětem. Ostatně, kolik prostoru v roce dáte tomu, aby se vaše vnitřní dítě mohlo projevit?

Prázdniny by měly přinést radost, jak dětem, tak dospělým. A právě tvoření je způsob, který zabaví děti, a dospělákům umožní, aby se zase na chvíli vrátili do dětských let. Tvoření totiž prospívá všem.

Proč se s dětmi věnovat tvoření?

Tvoření rukama, tedy malování, stříhání, modelování atd., je skutečně důležité pro fyzický i mentální rozvoj vašich dětí. Co konkrétně nejen letním tvořením u svých dětí podpoříte?

  • Jemnou motoriku – jemná motorika se soustředí na práci s rukama a s prsty. Děti ji potřebují pro psaní, kreslení, stříhání, ale také pro zavazování tkaniček nebo zapínání knoflíků.
  • Trpělivost – při vyrábění děti trénují svoji trpělivost. Všechno nejde hned a děti by měly poznat, že všechno potřebuje svůj čas.
  • Souhru ruka a oko – dítě se učí koordinovat své končetiny. Nejdříve vidí a vnímají, co chtějí udělat. Mozek pak vyšle signál rukám a řekne jim, co mají dělat. Děti se tedy učí, jak na to, aby je ruce poslouchaly.
  • Lateralitu – lateralita je dominance pravé, nebo levé ruky. Právě vyráběním si dítko ujasňuje, která ruka je pro něj dominantní. Jednoduše řečeno, jestli se mu lépe pracuje pravou, nebo levou rukou.
  • Poznávání procesů – nic se nedělá samo. Za konkrétním výsledkem stojí řada činností, které musí někdo provést, aby svůj záměr dovedl do cíle.
  • Kreativitu – kreativita je u dětí nesmírně důležitá. Pomáhá totiž rozvíjet jejich myšlení a učí je přemýšlet nejen logicky, ale také v různých perspektivách. Je nástrojem pro vybudování schopnosti řešení problémů a vytváření nových nápadů a vlastních řešení.

Nápady na originální letní tvoření s dětmi, které vykouzlí úsměv na tváři

Přestože v létě vyrazíte s dětmi na dovolenou, bude spousta volných dní, které bude dětem potřeba vyplnit. Nemusíte jim nutně naplánovat každý den od rána do večera, protože lelkování děti ke zdravému vývoji potřebují, ale určitě se vyplatí mít v zásobě pár nápadů na propršené, ale i úmorně horké dny.

1. Letní tvoření s dětmi venku

Chcete děti dostat na čerstvý vzduch? Nalákejte je na malování na hliněné květináče nebo na zahradní nábytek. Vzhledem k tomu, že děti vědí, že se po nábytku nesmí kreslit, určitě budou touto rošťačinkou nadšení. Co k tomu budete potřebovat?

Jaké barvy se používají na malované květináče? Akrylové barvy jsou na takové tvoření jako stvořené. Perfektně totiž drží na většině povrchů. Můžete je využít na malování kamínků, na malování dřeva, skla nebo textilu.

Na stůl rozložte igelit nebo noviny a pevnou ochrannou podložku. Nejprve nechte děti promyslet, jaký motiv chtějí na květináč malovat. Pokud chtějí mít barevný podklad, je potřeba celý květináč namalovat. Jakmile uschne, mohou si děti motiv předmalovat obyčejnou tužkou. Nejlépe se jim bude malovat tužkou s měkkou tuhou.

Obrysy a menší kresbičky pak nakreslí akrylovými popisovači, které jsou k dostání v široké barevné paletě. K dostání jsou i v metalických barvách, jako je stříbrná nebo zlatá.

Mezi oblíbené dětské motivy patří:

  • zvířátka (kočky, berušky, šneci, ptáci, psi),
  • dopravní prostředky (auta, traktory, kola),
  • květiny.
Namalujte květináč
Pokreslete s dětmi květináč. Vhodné motivy jsou například květiny, dopravní
prostředky nebo zvířátka.
Zdroj: cz.pinterest.com

Do malovaných obalů pak dejte květináče s kytkami. Postavte je třeba na okno nebo je rozmístěte po zahradě, kde budou dětem i vám dělat radost.

2. Tvoření včelích úlů z ruliček od toaletního papíru a Kinder vajíček

V létě celá zahrada bzučí pilnými včelkami, které opilují květy a dělají blahodárný med. Pojďte si takový včelí úl vytvořit i doma. Perfektní tematické letní tvoření pro děti. Můžete jim třeba vysvětlit, co včelky na zahradě dělají, čemu pomáhají a jak „vyrábí“ med.

Co budete potřebovat?

Na karton přilepte žlutý papír. Následně žlutou temperovou barvou natřete ruličky od toaletního papíru. Po zaschnutí barvy ruličky nastříhejte na kolečka s šířkou zhruba 2 cm.

Na žlutý papír naneste tekuté lepidlo a kolečka na něj naskládejte. Jakmile lepidlo zaschne, nechte děti, ať žlutě vybarví i vnitřky koleček toaletního papíru.

Úl dejte stranou a nechte zaschnout. Na výrobu včeliček potřebujete „žloutky“ z Kinder vajíčka, černý a bílí papír, lepidlo a permanentní fix. Na každý „žloutek“ nalepte dva proužky vystřižené z černého papíru. Na bílý papír si namalujte váleček, vystřehněte jej a přehněte. To jsou křídla. Křídla přilepte na černý proužek včelky. Nakonec fixem domalujte očka a úsměv.

včelí úl z ruliček
Z roliček od toaletního papíru si můžete s dětmi vyrobit krásný včelí úl.
Zdroj: cz.pinterest.com

3. Tvoření s dětmi z barevného papíru

Horké léto je jako stvořené pro pestrobarevné papoušky ara. Vezměte děti na výlet do exotiky a vyrobte s nimi pestrobarevného papouška z barevných papírů. Toto letní tvoření zvládnou i tříleté děti.

Co budete potřebovat?

Tělo papouška nakreslete na čtvrtku papíru A3. Nechte děti, ať papouška vymalují jakoukoliv barvou. Zobák je ideální žlutý nebo oranžový. Na hlavu papouškovi přilepte oko. Peří papouška budou tvořit vystřižené ruce dětí. Na barevné papíry nechte děti obkreslit ruce. Ty následně vystřihnou a nalepí na papouška jako pestrobarevné peří. Papouška pak můžete pověsit do okna nebo vystavit na nástěnku.

Papoušek z barevných papírů
Z barevných papírů snadno vyrobíte papouška.
Zdroj: www.zsstraz.cz

5. Malování na šnečí ulity

Vyrazte s dětmi na průzkum do lesa a hledejte prázdné šnečí ulity, kterým vdechnete nový život. A kdybyste náhodu žádné nenašli, určitě jsou k dostání na internetu. Šnečí ulity pak můžete pomalovat a vytvořit si vlastního originálního šneka. 

Malování na ulity: co je potřeba?

  • Šnečí ulity,
  • temperové barvy,
  • tavná pistole,
  • klacíky,
  • oči,
  • štětce.

Šnečí ulity můžete pomalovat jak temperovými barvami, tak akrylovými popisovači. Na ulitě budou držet oba typy barev. Ulita může být jednobarevná s obrázky, ale také vícebarevná. Pomocí tavné pistole ji nalepte na klacík. Na klacík rovněž nalepte oči, aby bylo poznat, kde má šneček hlavu.

Namalované šnečí ulity
Vyrazte na průzkum lesa, najděte prázdné ulity a dejte jim nový život.
Zdroj: zsdacice.cz

6. Cesta na prázdniny

Mezi oblíbené nápady na letní tvoření s dětmi patří i horkovzdušný balon, který dětem může připomínat dobrodružné cestování. Nejlépe se bude vyjímat na okně.

Co budete potřebovat?

  • Pečicí nebo klasický bílý papír,
  • barevné lepicí pásky,
  • barevné papíry,
  • tenký provázek.

Na pečicí papír nakreslete tvar horkovzdušného balonu. Pokud budete tvořit s menšími dětmi, nahraďte pečicí papír klasickým bílým papírem. Z pečicího se dětem špatně vystřihuje. Následně nechte děti, ať barevné lepicí pásky stříhají na obdélníky a čtverečky, kterými vyplní vystřižený balon.

Z barevného papíru vystřihněte čtvereček, který bude představovat koš pro cestující. Koš s balonem spojte pomocí tenkého provázku. Balon přilepte na okno. Světlo z venku barevné lepicí pásky krásně prozáří.

Užívejte si léto plnými doušky a vyrobte něco, na co budete celý život vzpomínat.