Jak rozvíjet jemnou motoriku u dětí

Jak rozvíjet jemnou motoriku u dětí>

Rozdíl mezi jemnou a hrubou motorikou

Hrubá motorika zahrnuje velkou skupinu svalů, které odpovídají za chůzi, běh, skákání, hopsání nebo jízdu na kole. Je zásadní pro plný rozvoj a vývoj dítěte. Díky procvičování hrubé motoriky mohou děti získat větší sebedůvěru, zlepšit koordinaci pohybů a stát se více samostatnými.

Jemná motorika se soustředí na ruce a prsty. Je potřebná pro kreativitu, psaní, kreslení, stříhání nebo vázání kliček. Jemná motorika se pojí s drobnými pohyby, které váš prcek vykonává rukama. Důležité je, aby dítě dokázalo pohybovat nezávisle prsty a postavit palec proti všem ostatním prstům. Za první stádium se považuje to, kdy dokáže zvednout malý předmět tzv. klešťovým úchopem. Děje se tak zhruba ve věku 9 měsíců. Díky dostatečně vyvinuté jemné motorice zvládne dítě uchopit předměty do špetky, přebírat korálky a pracovat s dalšími drobnými předměty.

Následky nedostatečné rozvinuté jemné motoriky

Nedostatečný rozvoj jemné motoriky se odrazí na neschopnosti sebeobsluhy. To znamená, že bude mít dítě problém třeba se zapínáním knoflíků, zipů nebo s vázáním tkaniček. Dalším problémem může být zvládání výtvarných dovedností i řeči. Jemná motorika totiž úzce souvisí s grafomotorikou (psaní a kreslení) a vizuomotorikou (koordinací ruky a očí).

Jemná motorika u dětí do 1 roku

Novorozenci zhruba do 1 měsíce na své okolí reagují pomocí reflexů. Dochází k vývoji zraku a sluchu. V tomto období jsou pokroky dítěte nejvíce znatelné. Rychle se učí různým dovednostem, které postupují od hlavy směrem k dolním končetinám. Vše začíná velkými pohyby celých končetin a postupně se zdokonaluje k drobnějším a přesnějším pohybům částí končetin. Rozvíjí se tedy jak hrubá, tak jemná motorika. V tomto období dochází k osvojování klešťového úchopu, kdy je dítě schopno zvednout drobek nebo korálek. Kromě toho začíná rozvoj koordinace ruka a oko.

Mezi nejoblíbenější hračky rozvíjející jemnou motoriku do 1 roku patří například vkládačky, kdy děti do otvorů vkládají správné tvary. Kromě jemné motoriky trénují také koordinaci oko a ruka. Doma by dětem neměla chybět ani motorická deska, na které děti mohou pohybovat korálky v labyrintu, zapínat zipy, otevírat dvířka nebo točit s ozubenými kolečky.

Rozvíjejte motoriku už od útlého věku
Motorická deska se zámky, zipy a dvířky patří mezi nejoblíbenější hračky
pro rozvoj dětské motoriky.
Foto: Mammas.cz

Rozvoj jemné motoriky dvouletých dětí

U dvouletých dětí dochází ke zlepšování motorických schopností. Děti se rychle učí novým slovům a rády hrají na jednoduché hudební nástroje. Mají zájem o lidi a děti kolem sebe, ale ještě s nimi neumějí spolupracovat. Proto je vhodné sáhnout po hračkách, při kterých děti opakují nějaký úkon, přiřazují barvy, tvary nebo opakují rytmus. Zkuste zvolit třeba jednoduché puzzle o dvou dílcích. Dítě má poprvé možnost něco vytvořit a zároveň posílit své motorické schopnosti. Chybu neuděláte ani s dřevěnými labyrinty s kuličkami nebo provlékacími obrázky. Tento typ hraček podporuje špetkový úchop a posiluje koordinaci ruka a oko. Kromě toho se děti učí poznávat barvy nebo zvířátka.

Lístek se zvířátky na provlékání
Děti se mohou rozvíjet svou motoriku také provlékáním šňůrky a přišíváním
zvířátek k lístku.
Foto: strediskorosa.cz

Jemná motorika u dětí předškolního věku

U předškoláků je jemná motorika v mohutném rozvoji. Dochází k diferenciaci mezi pravou a levou rukou a děti dokážou používat nástroje. Dokážou využívat příbor nebo držet kartáček na zuby. U mladších předškoláků jemnou motoriku rozvíjejte třeba namotáváním klubíček bavlny nebo navlékáním korálků. Nezapomeňte je také podporovat v kreativitě. Na řadu přichází modelování z plastelíny, ale také tvoření z papíru:

  • stříhání,
  • mačkání,
  • lepení,
  • vytrhávání,
  • kreslení a vybarvování.

Dítě by mělo být schopné nezávisle pohybovat prsty a dokázat postavit palec oproti ostatním prstům ruky.

U starších předškoláků patří mezi nejoblíbenější hračky pro rozvoj motoriky stavebnice. Obvykle jsou multifunkční, takže dokážou rozvíjet mnoho schopností a dovedností najednou. Díky této motorické hře si děti procvičují držení ruky a paže, ale také zlepšují úchop a zdokonalují drobné pohyby rukou a prstů. Dochází rovněž ke zlepšení koordinace, učí se vnímat tvary a rozeznávat velikosti.

Stavebnice významně ovlivňují také kognitivní vývoj, který zahrnuje vnímavost, představivost, paměť a myšlení. Tyto hračky pro rozvoj dítěte mu pomáhají také se socializací a v navazování vztahů. Nejdříve mohou děti stavět samy, ale později začnou spolupracovat s dalšími dětmi. Budou si pomáhat, komunikovat mezi sebou, a tak navazovat kamarádství.

Stavebnice pro děti předškolního věku
Motoriku u dětí předškolního věku rozvíjejte třeba pomocí stavebnice.
Foto: pixabay.com

Jak podpořit dovednosti jemné motoriky?

Pro rozvoj jemné motoriky nepotřebujete jen motorické pomůcky pro děti. Nechte vašeho prcka, ať si všechno vyzkouší sám. Nechte jej, ať se oblékne, zapne zip či knoflíky nebo zaváže tkaničky. Nevadí, že to bude trvat déle. Nezapomeňte, že žádný učený z nebe nespadl a že všechno chce svůj čas.

Pozvěte děti do kuchyně. Motorické schopnosti totiž mohou získávat i tam. Nechejte je třeba vykrajovat, hníst, válet nebo uždibovat těsto. Mohou vám také pomoci při lepení, krájení (ne ostrým nožem) nebo přesypávání. Uvidíte, že se nadchnou také pro otevírání skleniček a šroubování lahví. Motorické učení může představovat také věšení prádla a jeho přichycení pomocí kolíčků, motání klubíček, odemykání či zamykání zámků.

Nechte děti, ať vám pomůžou v kuchyni
Motorické schopnosti dětí se dají rozvíjet také v kuchyni.
Foto: pixabay.com

Kreativní tvoření podporující jemnou motoriku

Kreativita má v dětském světě velký význam. Pomáhá jim totiž v učení a rozvoji. Pro motorické schopnosti je rozhodně nezbytné, abyste doma měli:

  • plastelínu – děti z ní mohou modelovat, válet ji, uždibovat, mačkat, trhat.
  • Papír – papír děti využijí nejen na kreslení, ale také stříhání, vystřihování, trhání, mačkání a skládání.
  • Razítka – můžete koupit nebo si je vyrobit. Děti je pak mohou obtiskovat na papír, vymalovávat nebo k nim dokreslit obrázek.
  • Barvy – určitě by vám doma neměly chybět vodové či temperové barvy a štětec, kterými děti budou kreslit na papír.
  • Korálky – jemnou motoriku a špetkový úchop perfektně procvičíte navlékáním korálků na šňůrku. Korálky zvolte velké, ideálně dřevěné s dostatečně velkou dírkou. Dětem se s nimi bude dobře pracovat.

Hry s rukama

Pro procvičení ruky a prstů existují i jednoduchá cvičení:

  • nechte vaše dítko, ať se koncem palce postupně dotýká konečků ostatních prstů nejdřív na jedné a poté na druhé ruce. Nakonec může toto dělat oběma rukama. Dítěti můžete říct, že se tímto způsobem prstíky mezi sebou zdraví.
  • Řekněte dítěti, ať ze zavřené pěsti postupně vztyčuje prsty. Procvičujte nejdřív na jedné, poté na druhé ruce.
  • Ukazováček a prostředníček pravé ruky běhají po stole. Nezapomeňte poté rozběhat prsty i na levé ruce a nakonec nechte běhat ukazováček a prostředníček na obou rukách současně.

Věnujte se rozvoji jemné motoriky s láskou a péčí a uvidíte, jak rychle se váš prcek stane samostatným v nejrůznějších oblastech.