Kreativní hračky pro rozvoj kreativity dítěte

Kreativní hračky pro rozvoj kreativity dítěte>

Hračky a hra obecně je nedílnou součástí dětského světa. Díky nim se děti učí poznávat svět a zdokonalují se snad ve všech oblastech. Kreativní a naučné hračky rozvíjejí dětské smysly, rozum, ale také emoce. Kromě toho podporují jejich fantazii a kreativitu. Po jakých tvořivých a rozvíjejících hračkách můžete sáhnout?

Kreativní a naučné hračky rozvíjejí dětské smysly
Rozvíjejte dětské smysly, rozum a emoce pomocí kreativity.
Zdroj: Unsplash.com

Jak rozvíjet kreativitu dítěte

Kreativita je něco, co má každý z nás v sobě. Z části je vrozená, ale z části si ji utváříme sami z vlastních zkušeností. Proto je důležité děti v kreativitě podporovat nejrůznějšími cestami. Mohou stavět, malovat, zpívat, hrát na hudební nástroje, tančit, kreslit, psát…Vše záleží na věku a vlohách dítěte. Jestliže prckovi nejde malování, ale skvěle zpívá nebo tančí, nechte ho se rozvíjet v tom, co ho skutečně baví. A s postupem času se třeba dopracuje i k onomu malování.

Důležité je, abyste dítě v kreativitě od malička podporovali a byli mu v tomto ohledu na blízku. Pomozte mu, když o to požádá, ale také se aktivně zapojte a nechte se hrou strhnout. Vraťte se zpátky do dětských let a tvořte společně s dětmi. Uvidíte, že si užijete spoustu legrace!

Užitečné rady pro výběr správné vzdělávací a kreativní hračky

Přestože se na trhu každý rok objevují modernější a modernější hračky, některé z nich zůstávají a předávají se z generace na generaci. Díky svým výsledkům a oblíbenosti se mění například jen vzhledem, můžeme říct, že dostanou nový kabátek, ale fungují na léty ověřeném principu. Jak je to možné? Především proto, že fyzický a psychický vývoj dítěte se v průběhu generací nijak převratně nemění. Právě proto patří k nesmrtelným výtvarným hračkám a potřebám třeba plastelína, barvy a obyčejné papíry. Děti se díky nim naučí více než kreslením na tablety.

S čím vším kreativní hračky dětem pomohou?

  • Pomáhají s jemnou motorikou, ale také s koordinací pohybů,
  • pomůžou dítěti pochopit, jak věci fungují,
  • rozvíjí dětskou fantazii,
  • pomáhají dětem ovládat svaly, koordinaci a sílu,
  • učí je, jak vyřešit jednoduché problémy,
  • naučí dítě, jak si hrát samo.
Jak vybrat správnou kreativní hračku?
Pořiďte dítěti kreativní hračku. Děti se díky ní naučí více než kreslením na tablety.
Zdroj: Unsplash.com

Na výběr nejvhodnější hračky bohužel neexistuje univerzální rada. Stoprocentně spolehnout se však můžete na své pozorovací vlastnosti. Odpovězte si na otázky:

  • jak staré dítě doma máte?
  • Co ho nejvíce baví?
  • Co ho nebaví?
  • Splňuje hračka účel, za kterým ji kupujete?

Díky tomuto jednoduchému dotazníku určitě vyberete správně. Ve školce je dobré začít rozlišovat kreativní hračky pro kluky a kreativní hračky pro holky. Zatímco holčičky ocení například hrací, mluvící a zpívající medvídky nebo vyrábění šperků z velkých a barevných korálků, kluci ocení ponk a nářadí nebo technické hračky, jako jsou stavebnice, ze kterých poskládají třeba auto.

Nezapomeňte, že naučné hračky pro děti by měly odpovídat určitému věku. Pokud máte doma starší dítě, nebude ho bavit banální skládačka. Malé dítě se zase nezabaví u náročné hračky, u které nerozumí jejímu principu.

Začněte s papírem

Kreativní tvoření můžete u dítěte začít podporovat hned, jak začne sedět. Proto byste doma měli mít dostatek skicáků i tvrdých výkresů, na které může váš drobek začít malovat prstovými barvami a postupem času přecházet na malování štětcem. Ve „výtvarné skříňce“ by vám neměly chybět kreativní sady. Následovat budou složitější techniky s lepením, vybarvováním a vystřihováním. Až bude váš malý schopný vyvinout dostatečný tlak na kreslení pastelkami, nezapomeňte jich mít dostatek v zásobě. Malováním si dítě procvičuje jemnou motoriku, pozornost, ale také se učí vnímat svět kolem sebe. Barvami a kreslením vyjadřuje své myšlenky a touhy. Papír je základní výtvarná hračka či pomůcka, která bude děti doprovázet až do dospělosti.

Kreativní tvoření rozvíjejte od začátku kreslením a malováním na papíry a skicáky
Na skicáky a výkresy můžete začít malovat prstovými barvami a postupně přecházet
na malbu štětcem.
Zdroj: malujeme.files.wordpress.com

Kromě papíru byste doma měli mít i hračky dřevěné, které dětem pomáhají utvářet logické myšlení a chápat princip příčiny a následku. Kromě toho je dřevo přírodním materiálem, který je vhodný i pro alergiky.

Prostorová představivost s modelínou

Práci s plastelínou si zamilují snad všechny děti. Ty menší mohou do plastelínové placky vykrajovat tvary pomocí formiček nebo do hroudy plastelíny zapichovat špejle. Starší se klidně mohou pustit do modelování prostorových věcí. Nechejte je vymodelovat třeba zvířátka, ovoce nebo domácí spotřebiče. Výhodou plastelíny je to, že se dá používat pořád dokola, pokud ji správně skladujete. Pryč jsou doby, kdy plastelíny barvily ruce a byly mastné. Díky modelování si děti procvičují prstíky, což v budoucnu zúročí třeba při zapínání knoflíků. Kromě toho plastelína působí antistresově.

Vykrajujte tvary z plastelíny pomocí formiček a nebo modelujte prostorové věci
Práci s plastelínou si zamilují snad všechny děti.
Zdroj: kounice.study21.cz

Kreativní hraní s fixy

Děti, které chodí do školky, jsou předškoláci nebo dokonce i školáci si zamilují ruční tvoření s fixy. Kromě klasických fixů, se kterými se kreslí na papír, můžete sáhnout po mnohem „nadupanějších“. Slyšeli jste již o fixech na sklo nebo fixech přebarvitelných? Přebarvitelné fixy je možné díky speciální bílé fixe přebarvit na jinou barvou. Děti tak mohou nechat volný průchod své představivosti a fantazii. Šmrnc svému obrázku dodají fixy s glitry. S fixy na sklo mohou děti okno svého pokoje proměnit na malířské plátno. Barva se snadno pere i umývá, takže obrázky mohou měnit tak často, jak se jim zlíbí.

Kreativní hraní s fixy
Tvoření s fixy si zamilují předškoláci i školáci.
Zdroj: blogspot.com

Také s voskovkami si starší děti zažijí spoustu překvapení. Zkuste celý papír A4 pokreslit voskovkami. Poté plochu přetřete černou tuší a nechte zaschnout. Do zaschlé vrstvy mohou děti škrabacím perem vyškrabat obrázek.

Hraje si celá rodina

Mezi oblíbené dětské hračky patří společenské a vzdělávací hry. Jejich výběr nezapomeňte přizpůsobit věku dítěte. Starší děti a školáci ocení vědomostní hry, menší děti spíše ty, které odpovídají jejich znalostem a dovednostem. Společenské hry mohou v dětech vzbuzovat soutěživost, ale také je motivují. Zároveň spojují celou rodinu u jednoho stolu, což je pro děti velkým lákadlem. Protože vyhrát nad mamkou, taťkou nebo sourozencem je zkrátka nejvíc.