Tipy na tvoření z modelíny a plastelíny

Tipy na tvoření z modelíny a plastelíny>

Modelování z plastelíny rozvíjí dětskou fantazii i zručnost

Při kreativním tvoření s plastelínou děti používají svoji fantazii, ale zároveň se také učí. K prvnímu seznámení s modelovací hmotou pro děti může dojít již kolem 18. měsíce. Tato věková hranice však není striktní, u každého dítěte může být věk jiný. Tvoření z plastelíny vyžaduje soustředěnost a představivost. Proto je ideální, aby měly děti na tuto práci dostatečný prostor a klid.

Podle odborníků je modelování jedna z aktivit, která rozvíjí jemnou motoriku, a tím pádem i grafomotoriku. Děti trénují svaly ruky a prstů, což se následně projeví na činnostech, jakými jsou psaní, zavazování tkaniček, zapínání knoflíků apod.

Co je to grafomotorika

Jedná se o soubor psychomotorických činností, které se vykonávají při kreslení a psaní. Základem je koordinace ruky a oka. Při modelování se hmota zpracovává především dlaněmi a prsty, takže děti zapojují svaly prstů, ale také celé ruky. Díky hnětení se zdokonaluje zmíněná koordinace ruky a oka.

Proč by i vaše děti měly pracovat s modelovací hmotou?

Modelování je zábavné, ale přitom naučné. Nejde jen o koordinaci ruky a oka, ale také o rozvoj kreativity. Děti se učí také vnímat souměrnost, velikost, prostor, ale také množství. Díky míchání barev si malí osvojují barevné spektrum a zlepšují analytické či pozorovací schopnosti. Žmoulání, mačkání a obecně zpracovávání barevné plastelíny je uvolňující, a navíc působí antistresově. Proto se do hry klidně zapojte i vy, rodiče.

Nápady na tvoření s dětmi z modelíny

Někteří rodiče nepotřebují návody na modelování a celou činnost nechají jen na dětské fantazii. Jenže některé děti nemají bohatou představivost a zejména ty malé je vhodné pro práci motivovat. Stačí jim říct, co mají vyrábět. Nemusíte přitom říkat konkrétní věc, například: „Vymodeluj pejska.“ Zkuste říct třeba: „Lukášku/Aničko, zkus vymodelovat své oblíbené zvířátko,“ nebo „Vymodeluj, svoje nejoblíbenější jídlo.“ Při vyrábění z plastelíny stačí děti jen lehce naťuknout. Nezapomeňte mít po ruce podložky, kelímky, válečky a vykrajovací pomůcky. Jaké výrobky z plastelíny jsou nejoblíbenější?

Vykrajovátka pro nejmenší

Malé děti, které ještě nemají tolik zkušeností, aby dokázaly z plastelíny vymodelovat prostorové objekty, jakými jsou například zvířátka, skvěle zabavíte vykrajovátkem a zdobením.

Co budete potřebovat?

  • Podložku,
  • váleček,
  • plastová vykrajovátka,
  • ozdoby (korálky, kamínky, knoflíky apod.).

Z plastelíny vyválejte placku silnou asi jako při válení těsta na perníčky. Dětem nachystejte vykrajovátka, ideálně plastová, která nejsou tolik ostrá, a nechte je do placky vykrajovat tvary. Mezi oblíbené patří vykrajovátka zvířátek (rybky, kočičky, pejsci), ale také stromečky nebo geometrické tvary. Vykrojený tvar mohou děti zdobit například korálky nebo kamínky.

Tvoření z modelíny pomocí plastových vykrajovátek
Malé děti ocení při tvoření s modelínou
také plastová vykrajovátka. K ozdobení
pak můžete využít třeba korálky.
Foto: Promaminky.cz

Zdobení a nekonečná fantazie

Spoustu zábavy si malé děti užijí i s předlohami, které mohou donekonečna zdobit. Co budete potřebovat?

  • Obrázkovou předlohu,
  • laminovačku,
  • plastelínu,
  • podložku,
  • ozdůbky,
  • fixy.

Vytiskněte si na papír A4 obrázek, který budou děti zdobit. Téma obrázku můžete zvolit třeba v závislosti na roční době. V zimě to může být vánoční stromeček nebo sněhulák, na Velikonoce vajíčko, zajíček nebo kytička. Obrázek by měl být sám o sobě „čistý“. O jeho zdobení se postarají děti. Díky zalaminování můžete obrázek opakovaně používat a děti jej mohou zdobit podle fantazie. Využít přitom mohou plastelínu, korálky, „drahokamy“ nebo mazací fixy.

Modelování - zdobení modelíny pomocí korálků
Vytiskněte si obrázek vánočního
stromečku, zalaminujte ho a následně
pomocí modelíny ozdobte.
Foto: eschovka.cz

Zaplň talíř

Starší děti můžete nechat vymodelovat jejich nejoblíbenější jídlo, ovoce, zeleninu nebo cukroví.

Co budete potřebovat?

  • Obrázkovou předlohu,
  • podložku,
  • modelínu,
  • ozdoby.

Stačí vytisknout obrázek s motivem prázdného talíře a příborů či misku na zmrzlinu nebo podstavec na cukroví a říct dětem, aby nádobí naplnily dobrotami, které mají rády. Například zmrzlinu mohou navíc dozdobit korálky nebo třpytkami.

Tvoření z modelíny - vytvořte své oblíbené jídlo
Vytiskněte si obrázek prázdného
talíře a nechte děti, ať vymodelují
své oblíbené jídlo.
Foto: Promaminky.cz

Nauč se písmenka

Předškoláci, ale i prvňáčci se budou písmenka či číslice rádi učit zábavnou formou.

Co budete potřebovat?

  • Předlohu,
  • podložku,
  • plastelínu.

Pokud chcete učit děti rozpoznávaní i psaní písmen, nachystejte jim šablony s písmeny a obrázky. Děti budou muset vymodelovat písmeno a pojmenovat obrázky, ve kterých se dané písmeno nachází.

Naučte děti abecedu nebo čísla pomocí modelíny
Naučte děti abecedu zábavným způsobem.
Nechte je z modelíny vytvořit písmena
na obrázcích.
Foto: eschovka.cz

Jednoduchá zvířátka z plastelíny a kaštanů

Zvířátka z plastelíny patří k nejoblíbenějším modelům, které se z plastelíny vyrábějí.

Co budete potřebovat?

  • Kaštany,
  • podložku,
  • modelínu.

Ne vždy je pro děti jednoduché vymodelovat třeba želvu a další zvířátka. Na pomoc si tedy můžete vzít třeba kaštany. Kaštan bude představovat krunýř, ke kterému stačí přidat 4 nožky, ocásek a hlavičku. Stejně jednoduše lze vymodelovat i šnečka.

Domácí tvoření z modelíny - vymodelujte zvířátka s kaštany
K modelování plastelínou můžete využít i kaštany a utvořit z nich všelijaká zvířátka.
Foto: Dveruce.cz

Ježeček a dobrůtky

Zručnější děti se mohou pustit do modelování ježka a dobrot, které s sebou nosí na bodlinkách.

Co budete potřebovat?

  • Barevný papír,
  • semínka z melounu nebo zrnka kávy či slunečnicová semínka,
  • modelínu,
  • podložku.

Nakreslete na barevný papír obrys ježka a zbytek nechte na dětech. Ježka musí vystřihnout a vytvořit mu obličej. Na místo, kde má bodlinky, musí rozetřít plastelínu v dostatečné vrstvě, do které se budou zabodávat semínka. Poté jen stačí vytvarovat ovoce a dobroty, na kterých si ježek pochutná.

Domácí tvoření z modelíny - Vymodelujte si ježka
Pomocí barevného papíru, pecek z
melounu a modelíny si můžete vytvořit
ježka s ovocem.
Foto: Promaminky.cz