18+8 tipů, jak podpořit kreativitu dítěte

18+8 tipů, jak podpořit kreativitu dítěte>

Děti jsou zvídavé a kreativní, chvilku neposedí, neustále potřebují něco dělat. Nám rodičům z toho občas stoupají vlasy vzhůru, obzvlášť, když místo na papír malují na zeď, rozstříhají nám důležitý dokument a podobně. Tvořivost je pro ně a jejich vývoj ale velmi důležitá, místo naštvání a peskování bychom v tom děti měli podporovat. Jak na to?

Tvořivost trénuje trpělivost a vede i k seberealizaci

Děti od malička rády malují, staví různé stavby a věže, zpívají, učí se básničky. To všechno má pozitivní vliv na jejich rozvoj. Pokud bychom chtěli znát definici tvořivosti, pak bychom zjednodušeně mohli říct, že jde o tvorbu něčeho nového, neobvyklého a hledání postupů, které k tomu vedou.

Na rozvoj kreativity neexistuje žádný univerzální návod. Největším zdrojem inspirace jsou pro děti dospělí, které se snaží napodobit. Když si neví dítě rady, přijde za rodičem, zda by mu ukázal, jak nakreslit sluníčko, zvířátko, auto, jak z papíru vymodelovat vlaštovku a tak dále. Děti nás neustále bedlivě sledují a pokouší se dělat přesně to samé co my.

Někdo by možná namítl, že od něj se toho dítě moc nenaučí, protože on teda tvořivý není ani náhodou, nemá k tomu dispozice. Víte, že o nich to není? Kdybyste se totiž přihlásili třeba do kurzu kreslení, to první, co se dozvíte, zboří zažitý mýtus. K tomu, abyste mohli malovat, kreslit, dělat grafiku apod. žádný talent nepotřebujete. Stačí touha se to naučit okořeněná notnou dávkou trpělivosti a umění přijímat rady a kritiku.

Víte, že kreativita je vrozená jen částečně? S určitou dávky kreativity se rodíme, mnohem důležitější je ale pro život kreativita naučená, získaná ze zkušeností.

Jak podpořit kreativitu u dítěte?

Podělíme se s vámi o pár tipů, díky kterým rozvinete dětskou tvořivost tím správným směrem. Než vás s nimi seznámíme, měli byste znát jedno velmi důležité pravidlo. Dítě nesmí být přetížené a mělo by dělat to, co ho baví. Nedělejte z něj něco, co není, nepromítejte do něj své nesplněné sny a touhy.

Tip číslo 1: Tvořivost u dítěte rozvíjejte od malička

Kreativita a tvořivost nejsou věci, které nám jsou dány do vínku, nerodíme se s nimi. Je třeba je rozvíjet, a to od malička. Jen si to vezměte. I když máte na něco talent, neznamená to, že na sobě nemusíte dál pracovat. Právě naopak.

Kreativitu dětí proto podporujte, hlavně u těch malých. Naprosto zásadní je totiž prvních šest let života, kdy se osobnost nejvíc rozvíjí.

Náš tip: Víte, jaké barvičky milují nejmenší děti, které ještě neumí pořádně držet tužku? Prstové barvy, jejichž základem je bezpečné potravinářské barvivo.

Tip číslo 2: Pusťte se do toho společně

Neodbývejte dítě, ať si jde samo kreslit, hrát na klavír, zpívat. Děti se učí hlavně napodobováním, potřebují taky povzbudit a pochválit.

Náš tip na tvoření s dětmi ve věku 2 let i starších: Zkuste si vzít třeba balíček modelíny a vytvořte si doma vlastní minizoo z plastelíny.

Domácí tvoření z modelíny
Vytvořte si doma z modelíny třeba zoo

Tip číslo 3: Radujte se z chyb

Že to sluníčko není krásně kulaté? Pejsek má velké uši? Kočka vypadá spíš jako prasátko? Co na tom. Chybami se člověk učí, radujte se z nich.

Tip číslo 4: Experimentujte

Dávejte dětem co nejvíc podnětů k tvoření a zkoušení nových věcí. Podařilo se jim třeba během malování polámat voskovky? Nezlobte se na ně. Nechte je zbytečky poskládat na papír, vezměte do ruky fén a voskovky nahřejte. Vznikne nádherný a hlavně originální obraz.

Tip číslo 5: Zapomeňte na různé technické vymoženosti, vsaďte na starou dobrou hru

Malování na tabletu je sice fajn, dítěti ale mnohem víc dá společné hraní a tvoření. Na trhu najdete hromadu společenských her pro zkrácení dlouhé chvíle, nebo si sami nějakou kreativní hru můžete vymyslet. Znáte třeba tu na dlouhé cesty, kdy soutěžíte, kdo najde nejvíc aut určité barvy?

Tip číslo 6: Vytvořte doma dětem tvořivý koutek

Najděte doma místo, kde děti mohou klidně nadělat nějaký ten nepořádek a vyhraďte ho na tvoření. Aby totiž člověk mohl být kreativní, potřebuje k tomu prostor. Dejte tam taky všechno možné vybavení a věci na vyrábění, které to dítěti usnadní. Stůl, krabice s pastelkami, vodovkami, temperami, štětci, krepovým papírem, kartonem, stavebnicemi apod.

Náš tip: Nezapomeňte také najít kousek místa, kam si dítě může do příště odložit rozpracovaný projekt.

Tip číslo 7: Dejte prostor dětské fantazii

Chcete u dětí podpořit rozvoj kreativity? Pak jim neříkejte, jakou cestou mají k cíli dojít, Nechte je, ať na to přijdou sami, dejte prostor jejich fantazii. A to i třeba v případě, že sluníčko namalují modré.

Náš tip: Hry a náměty na kreativní tvoření s dětmi nemusíte neustále vymýšlet jen vy. Vyměňte si na chvíli role a poslechněte si i kreativní nápady dětí. Možná vás překvapí, jakou zábavu vymyslí.

Tip číslo 8: Buďte kreativní i vy, nestyďte se za to.

Děti se učí pozorováním a napodobováním, proto se nestyďte a buďte kreativní i vy. Nebojte se ani bláznivých nápadů, o to větší legraci si spolu užijete.

Tip číslo 9: Podejte dětem pomocnou ruku

Neví si s něčím rady? Podejte jim pomocnou ruku v podobě návodu, jak byste to udělali vy. I samostatné děti občas potřebují pomoc dospělého. Neodhánějte je, v případě zádrhelu nabídněte svou pomoc.

Tip číslo 10: Do ničeho děti nenuťte

Chcete v dětech probudit touhu tvořit? Pak je do toho nenuťte, když zrovna nemají náladu. Efekt by byl zcela opačný. Svoboda volby je přeci klíčová pro silné sebevědomí a kontrolu nad vlastním životem.

Tip číslo 11: Co začnete, to taky dotáhněte do konce

Stalo se to asi každému z nás. Něco začnete dělat, pak vám do toho něco vleze a než se k tomu dostanete, už se vám nechce. To je ale špatně. Překážky se mají překonávat, proto když něco začnete, buďte houževnatí a dokončete to.

Tip číslo 12: Zasmějte se

Něco se nepovedlo? Je slon zelený? Místo nádherné princezny je na obrázku ošklivá rozcuchaná ježibaba? Zasmějte se tomu.

Tip číslo 13: Dejte zelenou emocím

Emoce a prožívání jsou hnacím motorem kreativity. Právě prožitky a zkušenosti často bývají ústředním motivem výtvorů. Děti často kreslí obrázek o tom, co zažily na výletě, co dostaly k narozeninám. Chtějí na tu chvíli mít krásnou památku.

Tip číslo 14: Nebojte se volby

My dospělí se často dostáváme do situace, kdy se musíme pro něco rozhodnout. Vybrat si tu nejlepší z nabízených možností. Jenže je to tak těžké. Čím víc je možností, tím je rozhodování těžší. Nedělejte rozhodnutí za děti, nechte je samotné vybrat si materiál, barvičku, ústřední motiv. Je to dobrá škola pro život.

Tip číslo 15: Uvědomte si, že tvořivost se nedá naučit, lze ji jen rozvíjet

Ano, je to tak. Tvořivosti se nedá naučit, můžete ji ale rozvíjet. Je třeba jí dát čas a prostor. Nespěchejte. Vymýšlejte různé tvořivé hry pro děti, skládejte třeba origami, vytvořte kostým na masopust, naplňte ponožku rýží a vymodelujte z ní sněhuláka nebo pejska, ozdobte vařečku a proměňte ji v šéfkuchaře, z proužků barevných papírů udělejte řetěz na vánoční stromeček a podobně.

Víte, že tvořivost podporuje naši originalitu a rozvíjí naši osobnost? Zároveň jejím prostřednictvím bojujeme se strachem z budoucnosti, zvyšuje nám sebevědomí.

Rozvíjejte tvořivost dítěte
Vymýšlejte různé tvořivé hry

Tip číslo 16: Dávejte si hádanky

Děti se nejlépe učí hrou, to je známý fakt. A co je zábavnějšího než hádanky a hlavolamy?

Tip číslo 17: Tvořit se dá i venku

Máte před domem betonový plácek? Vezměte si křídy a vyrazte na čerstvý vzduch. Dejte si třeba soutěž o to, kdo namaluje nejbarevnější obrázek.

Tip číslo 18: Inspirujte se i u cizích

Dochází vám nápady? Nebojte se hledat inspiraci i jinde. Klidně dítě přihlaste i na kroužek výtvarky, keramiky, malování. Hledejte inspiraci pro tvoření na internetu.