5 nápadů, jak zabavit i ty nejmenší

5 nápadů, jak zabavit i ty nejmenší>

Už je to pár týdnů, co jsme zavření doma. Dospělí se snaží dohnat resty v domácnosti, vrtají se skříňky nebo se maluje. Co ale s malými dětmi? Mají si s čím hrát? Ty úplně nejmenší zabavíte hračkou pro miminka ale u školkových a školních dětí je to složitější. Přinášíme vám pět nápadů na to, jak zabavit vaše nejmenší ratolesti a zároveň rozvinout jejich motoriku a cit ke kreativě.

 

  1. Malování

Zatímco vy malujete chodbu, nechte vaše dítě, ať také maluje. Pokud máte strach, že by dítě barvy rozlilo, ušpinilo podlahu, nebo se vám nezdá složení barev, navrhujeme zkusit prstové barvy. Jsou ideální i pro opravdu malé děti, jelikož k nim nepotřebují štětec, který by v jejich věku nadělal spíše více škody než-li užitku. Jsou také navrženy na bázi potravinářského barviva a mají speciální gelovitou konzistenci, takže i když se kelímky převrátí, barva se z nich nevylije. Kromě toho tyto speciální barvy od Erich Krause jsou první barvy na světě s přidanou složkou Aloe vera, která chrání dětskou pokožku. Svému malému Picassovi můžete pro jistotu obléknout staré oblečení a pak už jen stačí pořádný skicák a nechat své nejmenší, aby vyjádřily svůj vnitřní svět.

 

  1. Modelování

Modelína je skvělá v tom, že rozvíjí dětskou motoriku a vnitřní fantazii. Malé děti se s ní učí to, že žijeme v 3D světě, který je proměnlivý a jejich fascinované tvářičky, když modelínu stlačí mezi prsty, jsou k nezaplacení. Z praktického hlediska je modelína dobrou volbou, protože nezašpiní okolí. Modelína Erich Krause nešpiní oblečení, nelepí se dětem na ruce a také má v sobě přidané Aloe vera, které se šetrně stará o dětskou pokožku. Kromě toho je vytvořena na bázi jílu, takže je baktericidní. Pokud máte doma už trošku větší děti, k modelíně je přidaný návod na výrobu postaviček. I ty nejmenší děti však ocení to, že mohou hníst barevnou hmotu, která se jim mění pod rukama.

 

  1. Voskovky

Malé děti si rády kreslí, ale pastelky pro ně ne vždy jsou správnou volbou. Mnohem dříve mohou kreslit pomocí voskovek, které nemají tak ostrý hrot a jsou měkčí a poddanější v ruce. Voskovky Erich Krause jsou vytvořeny na bázi včelího vosku, jsou netoxické a nelámou se. Dítě se tak může pokoušet o první kreslení, zatímco vy můžete dedukovat, zda z něj vyroste pravák nebo levák.

 

  1. Křídy

Křídy jsou nejlepší při hraní venku, to je jasné. Ale vzhledem k tomu, že děti ještě ven nesmí, můžete si přinést některé venkovní aktivity domů. Křídy jsou vhodné pro děti od tří let, a to pro podobné vlastnosti jako mají voskovky. Nemají ostrou hranu a dítě se s nimi naučí držet v ruce předmět, se kterým může psát. Jejich pozitivní vlastností je to, že se v případě zamazání dají snadněji vyprat. Děti s nimi mohou kreslit na většinu povrchů. Ať už jim dovolíte kreslit si v pokoji na zeď, na černou tabulku nebo na papír.

 

  1. Kvído

Kvído je ideální hra i pro děti od tří let. Učí se v ní jemné motorice a rozpoznávání nových podnětů. Podle vybraného tématu si mohou děti nejen hrát, ale také se u toho učit. Například Kvído Smajlíci na šňůrce učí děti poznávání barev a tvarů, zatímco procvičují i jejich motorické schopnosti, jelikož děti navlékají na šňůrku tvary podle zadání. Vybrat si můžete i z hádanek se zvířátky a dalších témat, které vždy děti něco nového naučí.

 

Věříme, že vaše ratolesti si budou brzo hrát zase normálně venku, ale do té doby doufáme, že jsme vám přinesli inspiraci na hraní doma. A stejně jako u hrátek venku, všechny zmíněné zábavné aktivity by samozřejmě měly být dětmi prováděny pod dozorem rodičů.