Vlastnoručně malovaný textil bude nejlepším a nejoriginálnějším dárkem

Vlastnoručně malovaný textil bude nejlepším a nejoriginálnějším dárkem>

Barev na textil je celá řada, jak se v nich vyznat?

Malování na textil je velice stará technika. Již před staletími lidé malovali na textilie a vytvářeli tak umělecké kousky, které zdobily nejen příbytky, ale také samotné tělo. Zatímco dříve bylo získávání barev složité a například modrou barvu si mohli dovolit jen nejbohatší lidé, protože se složitě vyráběla, dnes pořídíte barvy na textil v celých sadách s nejrůznějšími odstíny. Při výběru se zajímejte o to, zda jsou určeny na tmavý, nebo světlý textil.

Barev na textil je hned několik. Správný typ vyberte podle zručnosti „kreslíře“. Dospělí mohou sáhnout po barvách v kelímkách či tubách, které se na textil nanáší štětcem, pro děti jsou nejlepší klasické a foukací fixy na textil nebo barvy na textil ve spreji.

Barvy, které se nanáší štětcem

Tato varianta je vhodná především pro zdatnější výtvarníky. Sáhnout po nich mohou dospělí, ale kouzla s nimi dokážou i starší děti.

Nejčastěji se jedná o akrylové barvy, které se vyrábí z akrylového polymeru. Barvy jsou odolné proti běžnému použití, praní i slunečnímu záření. Kromě klasických barev můžete sáhnout i po barvách, které dělají magické efekty. K dostání jsou barvy:

  • glitrové,
  • metalické,
  • semišové,
  • fluorescenční (svítí ve tmě).

Akrylové barvy se na textil nanáší pomocí štětců, pěnových štětců nebo razítek. Můžete je mezi sebou míchat, ale také ředit vodou a vytvořit tak dechberoucí kreace. Po zafixování, které se nejčastěji provádí zažehlením nebo zapečením, zůstane povrch gumovitý a odolný proti mechanickému poškození. Kreslit můžete i akrylovými popisovači.

Pamatujte, že po nanesení akrylových barev, se změní struktura textilie. V místě obrázku bude látka hustší a ztratí svoji pružnost.

Malovat na textil můžete akrylovými barvami.
Akrylové barvy na textil nanášejte pomocí štětců nebo
pěnových razítek.

Nevypratelné fixy na textil

Malování na textil pomocí fixů je vhodné pro předškoláky a školáky. Fixy mají permanentní náplň, takže můžete namalovaný textil bez obav prát, aniž by došlo k vyblednutí barev.

Fixy se hodí zejména pro kreslení obrysů a kontur a pro vymalovávání menších ploch. Pro vybarvování větších ploch se nehodí, jelikož za sebou každý tah nechá stopu. Pro vymalovávání jsou vhodné barvy, které se nanáší štětcem, případně foukací fixy.

Fixy jsou k dostání s různou šířkou hrotů. Tenké hroty jsou perfektní na detaily, širší na kontury a stínování. Fixy můžete pořídit jednotlivě, nebo v sadách. Existují i speciální sady fixů pro malování na textil, které jsou třpytivé.

Jak používat fixy na textil? S fixy se pracuje stejně jako s klasickými, které jsou určeny na papír. Abyste při malování dosáhli hladkého vzhledu, je nejlepší se při zdobení nezastavovat ani hrot fixu nedržet dlouho na jednom místě. Došlo by k rozpití barvy.

Malovat fixami zvládnou i malé děti.
Oblíbené jsou nevypratelné fixy na textil.

Foukací fixy na textil

Malování s foukacími fixy je ještě jednodušší než používání klasických fixů. Při malování třeba na tričko se nejčastěji používají šablony, takže se do tvoření mohou pustit i malí školkáčci.

Jak se foukací fixy používají? Fixy se skládají ze dvou částí:

  1. fix,
  2. pouzdro.

Samotné pouzdro se skládá ze dvou částí:

  1. stříkací tubus,
  2. chránítko.

Pokud chcete začít tvořit, vyjměte fix z chránítka a zasuňte ji do stříkacího tubusu tak, aby hrot směřoval do otvoru. Následně na tubus nasaďte chránítko.

Fix by měl být zhruba 8 – 10 cm nad šablonou. Tak dosáhnete rovnoměrného rozprostření barvy. Pokud by byl fix příliš blízko, barva bude tvořit kaňky a slévat se dohromady. Do fixu se fouká přes otvor v chránítku. Barvy můžete míchat a přestříkávat. Pokud chcete dodělat detaily, stačí fixu vytáhnout a kreslit s ní jako s fixem klasickým. Jakmile s tvořením skončíte, nezapomeňte fix zasunout hrotem do chránítka, jinak vyschne.

Výhodou foukacích fixů je nejen snadné používání, ale také trénování dechu. Dechová cvičení pomáhají dětem ke správnému mluvení. Stejně jako do foukacího fixu mohou děti foukat do flétny, balonků nebo harmoniky.

Skvělou volbou jsou také foukací fixy na textil.
Jednoduché je malovat na textil pomocí foukacích fixů
a šablon.
Zdroj: prozeny.cz

Barvy na textil ve spreji

Barvy ve spreji se snadno používají. Stejně jako u foukacích fixů i zde se můžete rozhodnout použít šablony. Možné je však malování i bez nich. Barvy na textil ve spreji dokážou rychle a rovnoměrně pokrýt poměrně velkou část textilu. Hodí se pro kombinaci s dalšími technikami, například s malování nebo batikováním.

Předtím než začnete s aplikací, si na kousek jiné látky vyzkoušejte, zda je rozprašovač průchozí. Po skončení tvoření otvor rozprašující barvu dobře otřete, aby na něm nezaschla barva.

Voskovky na textil

Oblíbenými barvami pro malování na textil jsou také voskovky, které jsou určeny pro malování na látku. Maluje se s nimi stejně jako s těmi na papír. Tyto barvy však nedovolují vzájemné překrývání nebo míchání. Sytost si regulujete podle toho, kolikrát místo přemalujete. Jakmile jste s obrázkem hotovi, stačí ho zažehlit. Teplotu žehličky nastavte podle zvoleného textilního materiálu.

Malování na textil pomocí voskovek.

Existují také voskovky na textil. Ovšem pozor - barvy se nedají překrývat.
Zdroj: skolnisvet.cz

Na co všechno lze malovat?

Malovat můžete v podstatě na jakýkoliv textil, a dokonce i na kůži. Při výběru vhodných barev na textil si přečtěte, na které látky jsou určeny. Obvykle je možné jimi malovat na:

  • bavlnu,
  • syntetické materiály,
  • hedvábí,
  • jutu,
  • kůži a další.

Na kůži se nejlépe hodí akrylové barvy. Barvami můžete vyzdobit nejen oblečení, ale také domácí textil a boty. Pro inspiraci, můžete malovat třeba na:

Pokud se rozhodnete malovat na oblečení, nejprve ho předem vyperte. Zbavíte jej chemické povrchové úpravy. Některé oblečení se navíc při praní může srazit. Prádlo neperte v aviváži. Před malováním oblečení dobře vyžehlete. V případě, že malujete na tenký materiál, například hedvábí, napněte jej do rámu. Bude se vám lépe pracovat.

Oblíbené techniky malování na textil a motivy

Na textil můžete malovat několika způsoby. Starší děti a dospělí si mohou vyzkoušet malování štětcem. Technika je stejná jako při malování na papír. Obvykle je možné barvy míchat i zapouštět.

Pro menší děti je vhodnější malování fixy, o kterém jsme psali výše. Úplně nejsnazší je však razítkování. Do toho se mohou pustit i ti nejmenší. Použít můžete gumová razítka nebo razítka vyřezaná z brambor či z houbičky na mytí nádobí. Pokud se rozhodnete pro gumová razítka, nezapomeňte, že barvy na textil na vzduchu schnou rychleji než jiné barvy, a tak je potřeba pracovat rychle. Při střídání barev je potřeba razítka dobře umýt.

Malování na textil: inspirace motivy

Pokud budete na textil malovat s dětmi, nejvíce si budou užívat malování:

  • oblíbených pohádkových postav (Olafa z ledového království, auta ze stejnojmenného filmu, prasátko Peppa, zvířátka z Tlapkové patroly atd.),
  • postavičky z počítačových her, mezi kterými jednoznačně vede Minecraft,
  • zvířátka,
  • květinky,
  • sluníčko, mráček, duha,
  • motýlci,
  • vesmír,
  • auta a motorky,
  • fotbal,
  • princezny atd.

Šablony na malování na textil

Součástí některých sad malování na textil jsou i předlohy a šablony. Některé šablony jsou papírové, jiné plastové. Šablony mohou mít jednu stranu lepicí, takže dobře přilnou k textilu. Pokud šablona takový povrch nemá, jednoduše ji na látku připevníte pomocí lepicí pásky nebo špendlíků.

Šablon obvykle v sadě nebývá mnoho, ale vy si je můžete jednoduše vyrobit doma. Stačí inspiraci najít na internetu a požadovaný vzor si vytisknout. Případně jej nakreslit v ruce. Části, které se mají vybarvovat, vystřihnete malými nůžkami nebo vyřežete ostrým skalpelem. Tuto část procesu dělají vždy dospělí a nikdy ne děti.

Vyrobte si doma šablonu
Pro malování na textil si můžete doma vyrobit svou vlastní šablonu.

Kromě šablon můžete motiv na povrch přenést i překreslením tužkou. Buď obtáhnete obrysy šablony, nebo šablonu vložíte pod stranu textilu, na kterou malujete a motiv překreslíte buď tužkou, nebo rovnou barvami. Překreslování obrázku vložného v textilu je možné jen tehdy, je-li látka průsvitná.

Zásady malování na textil a způsob fixace barvy najdete v článku Jak a čím malovat na textil.

Dobrý tip: Než začnete obrázek kreslit na látku, vyzkoušejte jej nakreslit na papírovou utěrku. Barva se bude chovat podobně jako na látce, takže budete vědět, co od ní čekat, případně jak se vyhnout nedokonalostem.

Jak pečovat o namalovaný textil?

Aby vám váš výtvarný počin dělal radost co nejdéle, musíte o něj správně pečovat. Oblečení vždy perte jen na takovou teplotu, kterou udává výrobce. Některé barvy je možné prát na 60 °C, jiné ale jen na 40 °C nebo 30 °C. Také se doporučuje prát malované oblečení naruby, čímž chráníte sytost barev.

Malování na oblečení a další textil spolehlivě zabaví nejen děti, ale užijí si ho i dospělí. Váš originální výrobek bude vždy jen jeden.