Jak zabavit děti na výletě

Jak zabavit děti na výletě>

Milujete procházky, túry a rodinné výlety? A milují je také vaše děti? Někdy vaše ratolesti šlapou jako hodinky, jindy se nevyhnete řečem o bolavých nožičkách a o tom, že se jim na žádný výlet nechce a raději chtějí sledovat telku nebo hrát na mobilu či počítači. Jak si pěší výlety s dětmi užít? Je potřeba mít plán! Uvidíte, že s vtipnými hrami a úkoly si cestu užijí jak děti, tak vy sami.

Jak děti motivovat a vzbudit jejich zájem?

Základem je dobře vybraná trasa. Dětem se půjde lépe, pokud budou vědět, kam jdou. Řekněte jim tedy, co je čeká v cíli. Cílem nemusí být jen rozhledna nebo hrad, ale také třeba sladká odměna. Ta určitě zabere! Nejen při celodenních výletech s dětmi se vyplatí vědět, jaké milníky vás na cestě čekají. Můžete dětem třeba říci, že půjde kolem rybníku, kde uvidí rybky a žabky, že budete míjet krmelec pro lesní zvířátka a také uvidíte nejstarší strom, který má už spoustu let.

Pro menší děti jsou ideální naučné stezky s různými zastávkami, na kterých mohou hrát třeba pexeso, ťukat do dřevěných polínek a poslouchat jejich zvuk nebo plnit různé úkoly. Tipy na naučné trasy obvykle najdete třeba na stránkách hradu v blízkosti vaší túry nebo na stránkách obce, ze které vycházíte.

Bolí děti nožičky? Dejte jim za pravdu

Asi každý rodič dobře zná věty typu: „Mě už bolí nožičky. Já jsem strašně unavený/á. Já už nemůžu.“. Mnozí rodiče na tyto řeči reagují třeba takto: „Ale prosím tě, vždyť jsi ještě nic neušel. Ty jsi teda ale velká máčka. Podívej se, jak ségra šlape, a to je mladší. Na zádech tě určitě neponesu!“. Přesně tyto věty ale nikam nevedou. Dítko bude pravděpodobně ještě více „zpruzené“ a zatvrzené.

Zkuste to naopak. Zkuste jim říct, že jim věříte. Tato metoda skutečně funguje. Řekněte jim například: „Já to na tobě vidím, že jsi unavený. Nějak ti to dneska nejde, že?“. Udělejte si krátkou pauzu, povídejte si s prckem a nezapomeňte mu dát do ruky svačinu nebo něco dobrého. Nikdy dětem přímo nenabízejte, že se můžete z výletu vrátit.

Turistika s dětmi musí být především zábavná

Málokteré děti dokážou ujít několik kilometrů bez reptání. Samotná chůze je totiž nuda. Proto je důležité si na výletě naplánovat místa a zastávky, které budou pro děti zajímavé. Kromě toho je potřeba se vyzbrojit oblíbenými hrami na cestu. Díky zábavným úkolům nebudou mít děti čas myslet na to, že je bolí nožičky a na podobné problémy. Dokonce mohou urazit i více kilometrů, než jste čekali. Které hry děti na výletech milují?

Na dlouhých túrách musíte děti zabavit
Zabavte děti na delších túrách různými úkoly.

Hra s jednoduchým názvem Bomba

Bomba je ideální hra na delší pěší výlety s dětmi. Pravidla jsou jednoduchá. Určí se vyvolávač (může jím být rodič, sourozenec nebo kamarád), který bude vyvolávat domluvená hesla. Před začátkem hry si vysvětlete, jaké úkony mají děti po oznámení hesla vykonat. Fantazii se meze nekladou, ale mezi nejoblíbenější patří:

  • bombááá – děti si musí rychle lehnout na zem, aby se uchránily před výbuchem bomby.
  • Povodéééň – děti musí vyhledat nějaké vyvýšené místo (pařez, kláda, kámen), aby je povodeň neodnesla.
  • Štronzo! – děti se musí zastavit a nehýbat se.
  • Brouci! – všichni si lehnou na záda a třepou rukama a nohama jako brouci.
  • Vlak! – děti se musí seřadit do vláčku za sebe. Pokud se nestydí, mohou se do vláčku řadit za nejbližšího nic netušícího turistu.

Hledání kamínků

Hledání, ale také malování kamínků dnes patří k nejoblíbenějším hrám s malými dětmi. Na kamínky se nejlépe maluje akrylovými popisovači a barvami. Nezapomeňte na něj uvést PSČ nebo číslo. Kamínek během cesty uložte na místo, na kterém jej snadno najdou ostatní. Příběh kamínku, který sami najdete, si můžete přečíst na webové stránce, kam stačí zadat jeho číslo. Kamínek si můžete schovat nebo jej položit na jiné místo.

Oblíbenou zábavou je malování kamínků
Při výletech můžete také hledat namalované kamínky.

Outdoorová verze binga

Před výletem vyrobte kartičky s obrázky či seznamem věcí, které mohou děti během výletu vidět. Přírodní bingo je ideálním úkolem při cestě dětí lesem. Kartička může obsahovat:

  • kámen,
  • mravenec,
  • pařez,
  • šiška,
  • pampeliška,
  • žlutě zbarvený list,
  • smrk.

Motivy přizpůsobte věku dětí i ročnímu období. Kdo jako první vyškrtá seznam věcí, vyhrál. Řekněte dětem, že budou během výletu potřebovat tužku nebo propisku, tak ať si nezapomenou vzít malé pouzdro.

Kolíčkové klíště

Kouzlo této hry spočívá v její jednoduchosti. Stačí s sebou na výlet vzít kolíček. Cílem je kolíček přichytit na někoho ze skupiny tak, aby o tom daný člověk nevěděl. Ten, kdo si kolíčku nevšimne a dojde s ním až na konec výletu, musí splnit úkol, na kterém se předem dohodnete.

Na schovku trošku jinak

Ideální hra do lesa nebo terénu, kde se dá dobře schovat. Obrácená schovávaná spočívá v tom, že se jeden schová. Ostatní si stoupnou zády, aby neviděli jeho úkryt, a počítají od 10 k 0. Následně se vydají schovaného najít. Pokud jej najdou, potichu si k němu sednou a čekají na ostatní. Hra končí tím, že všichni najdou hledaného.

Zahrajte si obrácenou schovávanou
Hrajte po cestě hry, jako je třeba obrácená schovka.

Slovní hry pro děti

Pochodování je ideální čas pro hraní nejrůznějších slovních her. I s malými dětmi si můžete zahrát slovní fotbal. Jednoduchá verze spočívá ve vymýšlení slov na poslední písmenko řečeného slova. U starších dětí můžete zvolit náročnější slovní fotbal, kdy se slovo vymýšlí na dvě poslední písmenka z vyřčeného slova.

Oblíbená je také slovní hra Abeceda. Jeden hráč řekne nahlas písmeno A a pak v duchu odříkává abecedu. Jakmile od druhého (předem určeného) hráče uslyší „stop“, řekne písmenko, u kterého skončil. Na toto písmenko je potřeba vymyslet: jméno, město, zvíře, věc, rostlinu.

Stavení domečků pro lesní skřítky

Při pěším výletě s dětmi si můžete udělat pauzu v lese, během které budete sbírat nejrůznější přírodniny pro stavbu domečku pro skřítky. Postavit můžete domeček jen jeden, ale také se vrhnout na celou vesnici. Domečky se nejlépe staví u kmenu stromů. Využít můžete větvičky, kamínky, mech, listí a zkrátka vše, co les dá.

Stavění lesních domečků z větviček, listů a šišek
Pokud budete na výletu v lese, můžete s dětmi stavit lesní domečky.

V klidu do restaurace

Zejména menší děti je potřeba zabavit také v restauraci. Pokud není v zařízení zrovna dětský koutek, mějte v batohu omalovánky a pastelky nebo pexeso. Výhodou je, že se vám tato kratochvíle nepronese v batohu, a přitom dokáže děti zabavit na dlouhou chvíli. A obědvat v pohodě je lepší než do sebe jídlo rychle házet. Nemyslíte?

Objevujte s geocachingem

Aby pěší výlet nebyl jen o chůzi, můžete si cestu zpestřit hledáním kešek. Jedná se o krabičky, které uvnitř ukrývají předměty. Najít je můžete na více i méně frekventovaných místech. S hledáním vám pomůže aplikace do chytrého telefonu. Naplánujte si trasu a čas, který chcete hledáním strávit. S sebou si nezapomeňte vzít tužku pro zapsání do logbooku a dáreček, který můžete v krabičce nechat. Při hledání se děti nejen zabaví, ale také unaví. Určitě oceníte, že doma usnou jedna dvě.

Pokud chcete své děti motivovat k turistice a lásce k přírodě, zpestřete jim putování zábavnou hrou. Uvidíte, že bolavé nožičky nebudou mít šanci.