Tipy, co dělat s dětmi, když venku prší

Tipy, co dělat s dětmi, když venku prší>

Odpovídá počasí za oknem slovům z písničky Prší, prší, jen se leje? V tomto nečase můžete s dětmi vyrazit ven a nechat je skákat do kaluží, ale pokud se bojíte, že nastydnou, zůstaňte s nimi doma. Jenže co dělat s dětmi doma, když prší? Vymyslete jim zábavné aktivity. A že jich je!

Hra: zábava, ale také osobní rozvoj

Hra je v životě dětí nesmírně důležitá. Během hraní, ale také tvoření se děti rozvíjí a učí. Pokud se vám podaří vymyslet kreativní a zábavnou činnost, zapojí při ní dítě mozek, ruce i nervovou soustavu. Je dokázáno, že během kreativní zábavy děti rozvíjí motoriku, psychiku a představivost. Proto s nimi zpívejte, hrajte na hudební nástroje nebo třeba navlékejte korálky. Děti se nemusí nutně účastnit všech aktivit, někdy je pro ně přínosné jen samotné pozorování. Váš drobek je ve věku, kdy všechno vstřebává a nabyté poznatky v budoucnu zužitkuje.

Tvoření s dětmi podle jejich věku

Kladete si otázku, jak zabavit děti? V rozhodování vám pomůže jejich věk. Nejmenší nezvládnou složité vystřihování a starší nebude bavit si hrát s fazolemi. Děti do zhruba 18 měsíců se ještě nedovedou zabavit samy a vyžadují vaší pozornost. Zhruba po 3. roce si však dokážou chvilku hrát i samy.

Jak zabavit doma malé děti

Nejmenší děti zaujmou i zcela běžné činnosti, které v domácnosti děláte. Zajímá je věšení prádla, vaření nebo mytí podlahy. Děti jakéhokoliv věku od domácích pracích neodhánějte, ale naopak je to nechte zkoušet. V budoucnu se vám to vrátí. Vaši potomci vám budou více pomáhat a stanou se více samostatnými.

Pro nejmenší je nejlepší pořídit učící věž, kterou postavíte ke kuchyňské lince a necháte je na pracovní desce pracovat společně s vámi. Dejte jim dvě misky a nechte je pomocí naběračky přendávat fazole z jedné misky do druhé, také si mohou hrát s těstovinami. Kluci mohou pomáhat tatínkovi zatloukat hřebíky nebo měřit a montovat novou skříň. Veškeré tyto aktivity rozvíjejí jemnou motoriku.

Zhruba od 3. let začínají mít děti zájem o kreativní tvoření. Proto byste doma měli mít kreativní sady, podložky a igelity, kelímky, pastelky, barevné papíry a barvy. Nejmenší děti by měly začínat s barvami v podobě prstových barev, jelikož štětec se jim ještě nemusí dobře držet.

Co dělat při špatném počasí s většími dětmi

Při vymýšlení aktivit pro děti, které již chodí do školky nebo jsou dokonce předškoláci, můžete popustit uzdu svojí fantazii. S dětmi můžete vystřihovat, modelovat z plastelíny, vařit, stavět bunkry, opičí dráhy, hrát divadlo nebo natáčet klipy k oblíbeným písničkám.

Tvoření s dětmi z papíru

Barevný papír je nepostradatelnou výbavou pro domácí tvoření. Tvořit z něj mohou jak ti nejmenší, tak starší děti.

Jednoduché trhání a lepení papíru

Toto tvoření z papíru zvládnou i malé děti. Na tvrdou čtvrtku papíru nakreslete černým fixem obrysy ovoce, měsíce nebo květiny. Dětem dejte barevné papíry a nechte je, ať z něj natrhají malé kousky, které budou následně lepit do předkreslených obrázků.

Domácí tvoření - trhání a lepení papírů

Díky barevným papírům můžete vytvořit třeba takovýto obrázek.
Foto: Dopohadky.cz

Podmořský papírový svět

Toto tvoření je vhodné pro starší děti, které již umí vystřihovat a malovat štětcem. Nechte děti, ať si na tvrdý papír namalují nejrůznější potvůrky, které žijí v moři, případně jim můžete s malováním pomoct. Následně nechte děti, aby chobotnice, ryby, žraloky, kraby a další vymalovaly barvami a dozdobily třeba třpytkami. Poté se zvířátka vystřihnou a nalepí na modrý papír. Vzduchové bublinky uděláte jednoduše otisknutím brčka namočeného do bílé barvy.

Domácí tvoření z papíru - podmořský papírový svět

Vytvořte si podmořský svět - papírová zvířátka vybarvěte, vystřihněte a nalepte na
modrý papír.
Foto: Promaminky.cz

Oblíbené vaření

Všechny děti si rády hrají na to, že vaří. Ale co kdyby to jen nepředstíraly, ale skutečně vařily? Nejoblíbenějším jídlem, při kterém mohou děti pomáhat, jsou muffiny. Můžete je nechat do těsta přisypávat mouku nebo kakao. Nejvíce se však vyřádí při zdobení. Potřete upečené muffiny krémem a nechte děti, ať na něj pokládají lentilky nebo dortové zdobení ve tvaru hvězdiček či kuliček.

Vařit však můžete i pro zvířátka. Konkrétně pro ptáčky. Nachystejte formičky na muffiny, ideálně silikonové, a nechte děti, ať dno pokladou slunečnicovými semínky, prosem, mákem, pšenicí nebo drcenými jádry vlašských ořechů. Následně rozpusťte sádlo a nalijte jej do formiček. Tuto práci dělejte sami a daleko od dětí. Do sádla ponořte provázek, který bude sloužit jak poutko. Jakmile sádlo ztuhne, vytáhněte jej a za provázek zavěste na stromě nebo na balkoně. Pak můžete s dětmi pozorovat hodující ptáčky.

Domácí tvoření - vařte pro zvířátka
Vařit můžete jak pro sebe, tak i pro zvířátka.
Foto: Promaminky.cz

Modelování z plastelíny

Modelování z plastelíny děti zkrátka milují. Všechny rodiče určitě potěší, že jsou dnes na trhu dostupné modelíny, které nebarví ani nemastí ruce. S plastelínou si zábavu užijí mrňata i větší děti.

Menší děti bez problémů zvládnou z vyválené plastelínové placky vykrajovat nejrůznější tvary pomocí formiček na vánoční či velikonoční cukroví. Vykrojené tvary pak můžou zdobit plastelínou jiných barev. Větší děti se mohou pustit do modelování postaviček a zvířátek. Úžasně vypadají třeba ježečci, kteří jako bodliny mají nalámané špagety, špejle nebo párátka. Některé plastelíny zůstanou po vyschnutí tak tvrdé, že si děti s postavičkami mohou hrát nebo je nosit jako přívěsek na batůžku.

Domácí tvoření - zvířátka z modelíny

Udělejte domácí zoo z modelíny. Stačí vám k tomu modelína a párátka.
Foto: Blogspot.com

Pohybové aktivity

Unavit děti pohybem doma, když venku prší, není jednoduché, ale ani nemožné. Zkuste s nimi hrát pantomimu, Čáp ztratil čepičku, stavět bunkry nebo opičí dráhy.

U hry Čáp ztratil čepičku by děti měly chodit jako čáp, tedy rukama klapat jako zobákem a vysoko zvedat nohy. Jakmile se dozví barvu, musí najít předmět konkrétní barvy. Říkanka zní: Čáp ztratil čepičku, měla barvu, barvičku… (řekněte barvu).

Pokud se rozhodnete pro pantomimu, je nejlepší ukazovat sporty nebo zvířátka. Na bunkry použijte deky, polštáře, židle i knihy, které mohou sloužit jako „těžítko“. Bunkr může být třeba hrad princezny nebo pirátská loď. Vůbec nejlepší pohybovou aktivitou je opičí dráha. Nechte děti podlézat stoly, židle, přeskakovat polštáře, jít slalomem mezi hračkami, udělat dřepy a podobně.

Domácí tvoření - opičí dráha
Opičí dráha je nejlepší domácí pohybovou aktivitou.
Foto: Instory.cz

Užijte si s dětmi deštivé dny na plný plyn!