Malování na kamínky: jak na to?

Malování na kamínky: jak na to?>

Malování na kameny je fenoménem, který na obrátkách nabral především v době, kdy bylo všechno zavřené, a museli jsme si vystačit s domácími podmínkami. Tento způsob uměleckého tvoření přináší relaxaci, zábavu, ale i podporu kreativity a barevného vnímání nejen u dětí, ale mnohdy i u dospělých. Jaký kámen vybrat, jakými barvami malovat a jak se zapojit do komunity malování na kamínky?

Tvoření rozvíjí dětskou kreativitu

Věděli jste, že kreativitou se děti učí? Díky poznávání různých technik a materiálů zjišťuje, že se jedna věc dá provést několika způsoby. Třeba malováním a kreslením si zlepšuje jemnou motoriku, což je skvělý trénink pro psaní. Kreativita navíc otevírá dveře fantazii a představivosti. A ty se při malování na kamínky o slovo hlásí nejvíce. Kamínek může být pouze „plátnem“, na který namalujete obrázek, ale také může svým tvarem vyloženě předurčovat, co na něj namalovat. Některý kamínek může vypadat třeba jako hlava husy s dlouhým zobákem, dokonale kulatý valounek se může stát pestrým míčem nebo buclatou beruškou.

Kreativita by se u dětí neměla podceňovat, jelikož pro ně může být v budoucnu klíčová. Kreativní lidé se lépe přizpůsobují novým situacím. Při řešení úloh hledají nové způsoby a metody, jsou originální, spontánní a nechybí jim odvaha se vyjadřovat jinak. Nepodceňujte kreativní hraní s dětmi. Právě v tomto věku je šance na rozvoj kreativity neskutečně velká.

V čem spočívá malování na kamínky

Malování na kamínky se stalo oblíbenou kratochvíli nejrůznějších výtvarníků (amatérů i profesionálů) po celé České republice i v zahraničí. Ostatně kolébkou malovaných kamínků je Švýcarsko. Tato zábava v sobě kombinuje:

  • relaxaci,
  • rozvíjení kreativních schopností a fantazie u dětí,
  • sport.

Jak s malováním na kamínky souvisí sport? Nezapomeňte, že si kamínek musíte odněkud přinést a zase jej poslat dál. Je tedy potřeba vyrazit na výlet po městě, vesnici, ale hlavně do přírody. Malování na kamínky zabaví nejen děti, ale celou rodinu.

Malováním kamínků rozvíjíte u dětí fantazii
Malování kamínků je zároveň i sportem. Kamínky můžete po městě hledat
a také někam scovat ten svůj.
Foto: abecedazahrady.dama.cz

Způsobů, jak využít kamínky, je spousta

Ten, kdo se s malovanými kamínky již setkal, ví, že se umisťují na nejrůznější venkovní místa. Sbírají se a přenášejí se z místa na místo. Pokud je kamínek opatřen PSČ (poštovním směrovacím číslem) nebo odkazem na webovou stránku kamínků, kterých je hned několik zjistí nejen, z jakého místa k němu oblázek připutoval, ale také si může přečíst jeho příběh.

Kromě přenášení však můžete malované kamínky využít i jinak.

  • Ozdobte kamínky obrubníky záhonů,
  • nakládejte je do květináče okolo rostlin, pomohou zadržovat vodu,
  • větší kameny využijte jako těžítka,
  • naskládejte je do dekorační misky.

Jak malovat na kamínky: nezbytné potřeby

Malování na kameny je pro děti jako stvořené. Nemusí být žádní Picassové, aby dokázaly vytvořit dílko, kterým potěší. Hlavním posláním je totiž rozdávat radost. Aby malování na kameny mělo smysl, je potřeba si přichystat vhodné výtvarné pomůcky a barvy. Vyplatí se také dodržovat správný postup a technika. Co budete potřebovat?

Na malování kamínků jsou ideální akrylové popisovače.
Akrylovými popisovači můžete na kamínkách vytvořit nádherné malby.
Foto: hledame-kaminky.cz

Čím malovat na kamínky? Na kameny jsou nejlepší akrylové fixy a barvy, které mají skvělou přilnavost, dobře drží a mají vysoké barevné krytí. Po dokončení malování je vhodné obrázek zafixovat akrylovým nebo bezbarvým disperzním lakem, díky kterému se barvy nerozpijí třeba během deště nebo při ranní rose.

Po kterých výtvarných pomůckách raději nesahat

Pokud chcete vytvořit skutečně odolné dílko se sytými barvami, nepoužívejte pro malování na kamínky:

Při malování kamínků raději nepoužívejte tempery, vodovky ani akvarelové barvy
Vodovky, temperky a akvarely na kamínkách nedrží a rychle se loupou. Proto je
pro zdobení nepoužívejte.
Foto: ehutnik.cz

Tyto barvy na kamínkách obvykle nedrží dobře a rychle se loupou. Ani olejové barvy nejsou nejvhodnější, jelikož dlouho schnou. Pro fixaci se nedoporučuje lak na vlasy nebo lepidlo Herkules, které brzy popraská, a navíc se deštěm smývá. Jestliže budete mít malované kamínky pouze doma, kde na ně nebudou působit rozmary počasí, můžete bez obav po těchto kreativních sadách a pomůckách sáhnout.

Najděte kamínek a připravte jej na malování

Malovat můžete na jakkoliv velké kameny. Pokud s touto technikou teprve začínáte, je nejlepší zvolit větší hladký kámen. Postupem času můžete velikost kamínků zmenšovat. Pro oblázky se můžete vydat do přírody. Hladké kamínky určitě najdete u řek či rybníků, také na poli je kamenů doslova poseto. Nikdy je však neberte ze zídek domů, chráněných krajinných oblastí nebo odvlhčovacích systémů. Jestliže toužíte po symetrickém dokonale hladkém oblázku, můžete vyrazit i do zahradnictví či stavebnin.

Před samotným malováním je potřeba kámen zbavit veškerých nečistot. Ponořte jej do mýdlové vody a starým kartáčkem na zuby jej dobře vydrhněte. Poté nechte kámen dokonale vyschnout. Teď přichází ten pravý čas pro vymýšlení motivů.

Jak správně kamínek před malováním připravit?
Před malováním kamínek zbavte nečistot a nechte ho dokonale vyschnout.

Nejoblíbenější motivy:

  • květinky,
  • kamínky s citáty,
  • sovičky,
  • Mimoni,
  • kočičky,
  • mandaly,
  • proužky, tečky, kolečka a další geometrické tvary,
  • rybky,
  • srdíčka.

Čím malovat na kamínky a jaký postup při malování dodržovat

Aby obrázky na kameni dobře vynikly, je nejlepší kámen nejdříve natřít krycí bílou disperzní barvou. Takto namalovaný kámen nechte dobře zaschnout, jinak by se další vrstvy barev mohly začít rozpíjet. Nezapomeňte, že je důležité nechat zaschnout každou vrstvu barvy. Jinak by mohlo dojít k jejich míchání.

Pokud nechcete začít malovat hned naostro akrylovými popisovači či barvami, můžete motiv nejdříve předkreslit tužkou nebo jej na kámen přenést přes uhlový papír.

Pro samotné kreslení můžete zvolit štětce nebo akrylové popisovače. S akrylovými popisovači, které jsou podobné fixům, se může někomu pracovat lépe, jelikož malování s nimi je přesnější. Využít je však můžete pouze na kontury, které následně vybarvíte štětcem. Akrylové popisovače i štětce byste měli mít alespoň ve dvou tloušťkách.

  • Tlustější štětec či hrot popisovače uplatníte při vybarvování větších ploch,
  • tenčí štětec či užší hrot se bude hodit pro malování kontur a detailů.

Hodit se vám může i houbička na nádobí, se kterou můžete rozmazávat barvy a tvořit nádherné barevné přechody. Aby se dětem dobře pracovalo s akrylovými barvami, je vhodné je nanést na malou plastovou paletu. Vzhledem k tomu, že barvy dobře drží nejen na kameni, ale i oblečení, nezapomeňte svým malým výtvarníkům nachystat staré oblečení nebo zástěrku.

Hotový kamínek nezapomeňte zafixovat bezbarvým akrylovým lakem. Ten můžete po zaschnutí na kámen nanést štětcem, ale existuje také varianta ve spreji. Vrstva laku kámen chrání před otěrem, nepřízní počasí, a navíc mu dodá krásný vzhled. Na zadní stranu uveďte PSČ, případně registrační číslo či příslušnou webovou stránku.

Zapojte se do hry s malovanými kamínky

Na sociálních sítích existuje několik skupin, které vám umožní kamínek sledovat. Na zadní stranu kamínku jen stačí napsat PSČ, případně název skupiny. Pokud se zaregistrujete, získáte číselný kód, díky kterému můžete kamínku vytvořit příběh, jež si mohou zobrazit lidé, kteří kamínek našli. Stejně tak to můžete udělat i vy s kamínkem, který jste si přinesli domů.

Vyzkoušejte malování na kamínky i vy. Dejte průchod svojí fantazii a těšte se, že kamínek přinese nálezci radost.