Jakými způsoby dětem označit oblečení a školní potřeby?

Jakými způsoby dětem označit oblečení a školní potřeby?>

Připravte si vše, co budete označovat

Mějte ve věcech pořádek. Abyste se „neutopili“ ve všem, co potřebujete označit, udělejte si systém. Na jedno místo si dejte veškeré věci, které si s sebou dítko bere na výlet, do školky nebo do školy. Následně věci roztřiďte podle druhu:

  • čepice,
  • šály,
  • rukavice,
  • kabáty,
  • bundy,
  • boty,
  • trička,
  • mikiny,
  • svetry,
  • kalhoty,
  • sukně,
  • kraťasy,
  • spodní prádlo,
  • plavky,
  • školní a jiné potřeby.

Věcí k označení bude hodně, a tak je nejlepší, pokud je označíte všechny najednou. Vyšetřete si na tuto činnost dostatek času. K práci se nebudete muset vracet a budete vědět, že jste označili všechno. Případně si označené věci dávejte bokem. Jakmile do skříně přibude nový kousek oblečení, hned ho označte.

Na jaká místa oblečení se značky umisťují?

U každého druhu oblečení se rozhodněte, kam označení umístíte.

  • Zádová strana u výstřihu – trika, mikiny, bundy, svetry.
  • Spodní část nohavice, pas, šev – kalhoty, sukně, šortky, spodní prádlo.

Označování ponožek se hodí zejména tehdy, pokud máte dětí více. Každému roste nožka jinak, některé děti mají stejné ponožky, ale jiné velikosti. Jak označit ponožky? Nejsnadnější je na rubový lem ponožky udělat smluvenou značku nebo napsat první písmenko jména. Při popisování ale nesmíte na fix tlačit, aby se nepropil na lícovou stranu.

7 způsobů na označení dětského oblečení nejen do školky

Věci vašeho prcka můžete označit hned několika způsoby. Podle věku se rozhodněte, zda bude lepší označení oblečení a dalšího vybavení jménem, nebo značkou (obrázkem).

1. Razítkujte

Pro menší děti, které ještě neumí číst, je nejlepší volbou označení obrázkem. Ideální řešení pro malé školkáčky. Razítkování textilu je rychlým a praktickým způsobem pro značení oblečení. Barva vydrží praní i sušení. Z některých materiálů se ale vymývá, a tak je potřeba čas od času razítko „oživit“.

Menší razítka, která se razítku například na štítek za krkem pořídíte v obchodě. Větší si můžete snadno vyrobit i doma. Co budete potřebovat?

Na měkkou část houbičky si fixou namalujte značku, na které se s prckem dohodnete. Vsaďte na jednoduchost, například ovoce, geometrický tvar, květinu nebo autíčko.

Metoda razítkování pomocí houbičky
Na houbičkou si fixou namalujte značku.

Značku budete do houbičky vyřezávat pomocí nože. Aby se vám s nožem lépe pracovalo, nahřejte jeho čepel nad plamenem svíčky. Jakmile uděláte výřez, odstraňte přebytečnou část nůžkami. Z houbičky bude „vyčnívat“ jen vyřezaný a obstřižený motiv.

K razítkování budete potřebovat houbičku, svíčku, fixu a nůž
Nůž nahřejte nad svíčkou a začněte vyřezávat tvar.

Barvu na motiv nanášejte pomocí kousků houbiček, které jste odstřihli. Kousek namočte do barvy a poklepáváním rovnoměrně naneste na tiskátko. Jakmile je motiv pokrytý barvou, můžete začít razítkovat.

Razítko je poměrně velké, takže jej obtiskněte na dostatečně velkou rubovou plochu oblečení. Dejte si pozor, aby se barva nepropila na lícovou stranu.

2. Nažehlovačky na označení oblečení

Nažehlovačky pořídíte v galanterii. Mají mnoho podob. Pro menší děti je lepší dohodnutý motiv, který může být ozdobou trika, takže bude kralovat na lícové straně oblečení. K dostání jsou však i nažehlovací štítky na textil. Jedná se o textilní pásek, který pomocí žehličky zafixujete na rubové straně oblečení. Následně na něj napíšete jméno vašeho dítěte.

Pro popis štítku můžete použít rollery, což je něco jako propiska. Musíte však kontrolovat, zda se nápis časem nesmazal a v případě potřeby ho obnovit. Spolehlivější je popisovač na textil. Pokud píšete na černý textil, použije bílý popisovač. Při psaní na bílý textil je nejlepší černý popisovač.

Nažehlovat však můžete pouze na oblečení, které se smí žehlit. U nažehlovacích prvků sledujete pokyny výrobce. Zejména:

  • kam doporučuje nažehlovat,
  • jakou teplotou zažehlovat,
  • zda je nutné pro zažehlení použít pečicí papír.

3. Popisovač na textil

Nejjednodušším způsobem označení dětského oblečení je podpis nebo značka na štítku, který je na textilu již z výroby. Permanentním popisovačem na něj napíšete jméno nebo nakreslíte smluvený obrázek. Popisovač obvykle vydrží praní až na 60 °C. Nevýhodou je, pokud máte dítko, které na oblečení nesnese žádný štítek, protože ho škrábe. Jediným řešením je štítek ustřihnout. Vy tak přijdete o prostor pro označení.

4. Náplast

Náplast pomůže nejen od bolavého „bebí“. Taky poslouží jako označovací štítek. Tato metoda je ale nejméně účinná. Náplast toho totiž mnoho nevydrží. Pro tyto účely se používá klasická náplast bez polštářku. Stačí ji nalepit na vybrané místo a popsat permanentním fixem.

Náplast ale nevypadá příliš přitažlivě, může se snadno sloupnout a není příliš odolná praní. Hodí se pro oblečení, které se příliš často nepere, například:

  • bundy,
  • oteplováky,
  • boty.

Podobně jsou na tom samolepky pro označení oblečení. Po vyprání je budete muset nahradit, protože se většinou odlepí.

Můžete použít nálepky pro označení oblečení

Využít můžete samolepky pro označení oblečení, po každém vyprání je však budete
muset nahradit.
Zdroj: tchiboblog.cz

5. Vyšívejte

Kreativní rodiče mohou popustit uzdu své fantazii a vrhnout se na vyšívání. Nemusíte přitom ovládat hned křížkový steh. Vystačíte si se základním řetízkem nebo obyčejným rovným stehem. Vyšít můžete jméno i značku. Takové označení se z oblečení jen tak neztratí. Leda byste jej odpárali.

Vyšijte značku nebo jméno
Dětem můžete označit oblečení i tak, že na něj našijete nějakou značku.

6. Našijte vlastní jmenovku

Pokud oblečení nemá štítky nebo se nesmí žehlit, můžete na něj přišít vlastní jmenovku. Pokud si s ním vyhrajete, může být i ozdobou oblečení. Nebo může sloužit k zavěšení. V galanterii si pořiďte tkaloun nebo pěknou stužku, na kterou napíšete jméno a následně ceduličku přišijete k oblečení. Dejte si však pozor, na některých textilních materiálech se popisovací fix rozpíjí.

Vyšijte na oblečení jmenovku
Pokud oblečení nemá štítek, vyšijte si na něj vlastní jmenovku.

7. Ozdobný knoflík

Originální a uměleckou alternativou ke jmenovce je krásně ozdobený knoflík. Knoflík můžete obšít látkou, korálky nebo jej pomalovat akrylovými popisovači, kterými se malují putovní kamínky. Případně můžete pořídit ozdobné dřevěné knoflíky, které jsou k dostání v nejrůznějších motivech a tvarech, stačí ho na oblečení jen přišít.

Tohle se vyplatí vědět

Jmenovky a označení byste měli pravidelně kontrolovat. Postupem času totiž mohou blednout barvy nebo degradovat látky. Každý měsíc hoďte očko, zda jsou štítky v pořádku.

Pokud budete chtít oblečení „poslat dál“, neoznačujte ho permanentní značkou. Nejlepším způsobem je štítek, který můžete odstřihnout, případně knoflík či výšivka.

Jak na označení psacích a školní potřeb?

Psací potřeby, jako jsou pera, tužky nebo pastelky, je nejlepší označit permanentním fixem. Napište na ně alespoň iniciály vašeho dítěte. Vyzkoušet můžete i samolepky, případně rozstříhané kousky samolepek. Stylově vypadají tečky, které na školní potřeby uděláte barevným lakem na nehty.