Jaká lahev na pití je do školy nejvhodnější?

Jaká lahev na pití je do školy nejvhodnější?>

Jak je to s pitným režimem u dětí?

Dodržování pitného režimu u školních dětí je potřeba hlídat a podporovat. Tekutiny totiž ovlivňují učení i výkon školáků. Pokud děti pijí dostatečně, lépe se soustředí a plní své úkoly. Proč je potřeba pitný režim u dětí hlídat?

  • Lepší soustředění – dehydratace způsobuje únavu, podrážděnost a snižuje schopnost se soustředit. Pokud děti dostatečně pijí, zlepšují se jejich kognitivní funkce, což se odráží na lepším výkonu při učení.
  • Podpora metabolismu – díky dostatku tekutin tělo správně funguje a podporuje metabolické procesy. Děti lépe tráví a vstřebávají živiny.
  • Lepší nálada – dehydratace se může projevit úzkostmi a podrážděností dětí. Naopak dostatek tekutin náladu zlepšuje a pomáhá dětem zůstat v pohodě.
  • Zdraví močového ústrojí – v neposlední řadě je dostatečný příjem tekutin důležitý pro zdraví močového ústrojí. Eliminujete tak riziko vzniku infekcí, které dokážou nepříjemně potrápit.

Množství tekutin závisí nejen na věku

Kolik tekutin by mělo dítě za den vypít? To záleží na jeho věku, ale také hmotnosti. Platí obecná poučka, která říká, že čím je dítě menší, tím více tekutin na 1 kg své váhy potřebuje.

  • 4–7 let – 1,6 l tekutin za den,
  • 7–10 let – 1,8 l tekutin za den,
  • 10–13 let – 2,15 l tekutin za den,
  • 13–15 let – 2,45 l tekutin za den,
  • 15–19 let – 2,8 l tekutin za den.

Do denního příjmu tekutin patří také:

  • polévky,
  • omáčky,
  • voda z ovoce a zeleniny, atd.
Množství tekutin závisí nejen na věku
Do denního příjmu tekutin patří také polévky, omáčky nebo šťáva z ovoce.
Zdroj: ordinace.cz

Na co si dávat pozor při výběru dětské lahve na pití?

Děti mají tendenci pocit žízně ignorovat, pokud jim ale pořídíte stylovou a cool lahev na pití, uvidíte, že z ní budou pít rády a pravidelně. U menších dětí vsaďte třeba na zdravé lahve s obrázky zvířátek. Pamatujte, že lahev by měla perfektně sedět v ruce, neklouzat a mělo by se z ní dát jednoduše pít. Jaké další obecné podmínky by měla lahev splňovat?

  • Musí být vyrobená z 100% zdravotně nezávadného materiálu.
  • Měla by mít co nejmenší hmotnost.
  • Materiál musí vydržet i hrubší zacházení.
  • Manipulace s lahví musí být snadná: jednoduché otevírání a zavírání, přenášení a čištění.
  • Dokonalé těsnění, přes které nápoj neproteče.
  • Šroubovací hrdlo pro pohodlné vymytí lahve.
  • Hrdlo lahve by mělo být úzké, aby se z něj dětem dobře pilo. U širokého hrozí, že se polijí.
  • Výhodou je ergonomické tvarování, kdy je lahev ve střední části zúžená, aby se dobře držela v ruce.
  • Materiál lahve by měl být protiskluzový, aby lahev neklouzala v ruce.

Skleněná zdravá lahev na pití

Sklo je přírodním materiálem, který neuvolňuje žádné toxické látky. Navíc neabsorbuje chuť ani zápach předchozích tekutin. Jde o skvěle recyklovatelný materiál. Nevýhodou je ovšem jeho křehkost a vysoká hmotnost. Každý gram ve školní aktovce navíc představuje zátěž pro školákova záda.

Lahve z nerezové oceli

V podstatě se jedná o termosky, které dokážou udržet teplotu studeného i teplého nápoje po dlouhou dobu. Některé termosky mají dokonce termoobaly, které podporují udržení teploty. Na rozdíl od skla jsou nerezové lahve odolnější. Stejně jako u skla se jedná o recyklovatelný materiál. Nerezové lahve jsou stylovou záležitostí. Většinou mají širší hrdlo a šroubovací uzávěr, a tak se lépe hodí pro starší děti, zhruba od 13 let.

Termosky udrží nápoje teplé nebo i studené.
Nerezové láhve udrží teplotu nápoje.

Dětské plastové lahve na pití

Jednoznačně se jedná o nejoblíbenější materiál. Nabídka plastových lahví je největší. Při jejich výběru se ale musíte mít na pozoru. Ne každá lahev z plastu je pro děti vhodná.

Na co si dát pozor při výběru dětských plastových lahví?

Zdravé lahve na pití z plastu nesmí obsahovat sloučeninu BPA. Jde o chemickou látku, která je známá také pod názvem Bisfenol A. Obecně se používá pro výrobu umělých hmot. Pro zdraví je ale vysoce škodlivá. Působí jako reprodukční toxická látka, což znamená, že negativně ovlivňuje reprodukční schopnosti lidí. Může ohrožovat vývoj plodu a miminek, zvyšovat riziko rakoviny a zvyšovat šíření civilizačních chorob.

Pro děti jsou nejvhodnější tritanové lahve na pití. Jde o plast, který se získává z rostlinných zdrojů recyklačními procesy. Neobsahuje žádné BPA ani jiné další chemikálie. Jeho výhodou je vysoká odolnost. I když vaše dítko hodí se školním batohem, nebo mu lahev vyklouzne z ruky, jen tak se nerozbije. Další výhodou je nízká hmotnost.

Pokud to výrobce doporučuje, můžete tritanové lahve mýt i v myčce nádobí, aniž by ztratily svůj lesk. Lahve se nedeformují a nepraskají.

Pro jaký objem lahve se rozhodnout?

Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Záleží na věku, hmotnosti i zdravotním stavu vašeho prcka. Důležité je také vědět, kam ji bude nosit. Pro děti navštěvující 1. a 2. stupeň ZŠ bude dostačující zdravá lahev na pití s objemem okolo 0,5 l. Pokud vybíráte zdravou lahev na pití pro studenta, sáhněte po objemu až 0,7 l.

Pro jaký objem se rozhodnout?
Pro menší děti se doporučuje objem láhve 0,5 litru, pro studenty pak 0,7 litru.

Jak pečovat o lahev na pití?

Každý den lahev pořádně vypláchněte. Dovnitř kápněte několik kapek čisticího prostředku na nádobí a přidejte horkou, ne vařící vodu. Chvíli nechte mycí prostředek působit. Poté lahev uzavřete a důkladně protřepejte.

Následně vodu vylijte a houbičkou dobře umyjte hrdlo i víko lahve. Vše opláchněte čistou vodou a nechte dobře vyschnout.