5 jednoduchých nápadů na jarní tvoření s dětmi

5 jednoduchých nápadů na jarní tvoření s dětmi>

Bílé sněhové vločky vystřídaly bílé květy bledulí a sněženek, a tak je nejvyšší čas jaro vpustit i do svého domova. Sundejte z oken sněhuláky, schovejte zimní věnce a nahraďte je jednoduchými jarními dekoracemi, které dokážou vyrobit i vaši nejmenší. Do čeho se společně pustit a proč podporovat dětské tvoření?

Proč s dětmi vyrábět?

Mnoho studií již dokázalo, jak kreslení, malování a obecně tvoření pozitivně ovlivňuje dětský vývoj. Věděli jste, že malování a kreslení je jedna z prvních forem, kterou se dokážou vyjadřovat?

Tvoření s sebou přináší hned několik výhod. Které to jsou?

  • Rozvoj dětské motoriky – díky práci s tužkou a nejrůznějšími materiály si dítě ukotvuje správné návyky pro psaní. V dospělosti je zase ocení třeba při řízení, a to díky umění koordinace zápěstí a očí.
  • Umění se soustředit – malováním i tvořením se dítě učí, jak se soustředit. Pravidelný čas vyčleněný na tvoření má pozitivní přínosy především pro děti s poruchami soustředění, ale nejen pro ně. Děti by na tvoření měly mít dostatek času a nestresovat se tím, že na ně čeká třeba domácí úkol nebo pravidelný kroužek.
  • Trénování trpělivosti – děti se učí, že každá činnost si žádá určitý čas a že si spoustu věcí mohou vyrobit. Není potřeba pro ně běhat do obchodu.
  • Víra v sebe sama – tvoření pomáhá dětem s rozvojem sebevědomí. Všichni známe ten pocit, když se nám něco povede nebo nás někdo za něco pochválí. Dětem úspěch dodá energii pro další činnosti a zlepší jejich sebevědomí.
  • Podpora kreativity – kreativita je pro děti obecně nesmírně důležitá. Učí se pracovat s novými materiály a rozvíjí svůj umělecký záběr. Navíc se naučí používat různé kreativní metody, které jim mohou ulehčit práci.

Během tvoření se neuvěřitelně rozbíhá dětská fantazie. Někdy dokonce tak moc, že se barvy a lepidla ocitnou i mimo papír a stůl. Abyste dětem tvoření nezošklivili tím, že je budete neustále napomínat, aby si dávaly pozor na oblečení a prostor kolem sebe, oblečte je do starého oblečení nebo jim pořiďte zástěrku. Na stůl položte igelit.

1. Ovečka z papírového kapesníčku

S jarem se neodmyslitelně pojí mláďátka. Proto děti s rodiči, ve školkách i školách nejčastěji vyrábějí kuřátka, zajíčky nebo ovečky. Ostatně tato zvířátka se také stala symbolem největšího jarního svátku, a to Velikonoc.

Pro výrobu této jarní dekorace z papíru budete potřebovat:

  • 3 několikavrstvé papírové kapesníky,
  • provázek,
  • černý papír,
  • fixy,
  • lepidlo,
  • nůžky.

Toto tvoření je vhodné pro starší děti zhruba od 4 let. Jak na to? Kapesníčky položte na sebe a jejich rohy zastřihněte do kulata. Uprostřed je svažte provázkem. Vznikne „mašle“. Poté od sebe začněte oddělovat každou vrstvu kapesníčku. Vznikne koule, která bude tělem ovečky.

Na černý papír můžete bílou pastelkou nakreslit hlavu a nohy ovce. Na hlavu nezapomeňte namalovat oči, nos a pusu. Na pomoc si vezměte bílý fix. Zorničky udělejte fixem černým. Hlavu i nohy vystřihněte a přilepte na tělo ovečky. Ovečku můžete zavěsit třeba do okna nebo na větvičky ve váze.

S dětmi vytvořte ovečku z papírového kapesníku
Ovečka z papíru je jednoduchá a také velmi hezká.
Foto: blog.tulackuvsvet.cz

2. Včelky na plástvi

S prvními jarními paprsky se začíná příroda probouzet. Ptáčci zpívají a včelky začínají opylovávat květiny. Právě proto patří včelky mezi typické poslíčky jara.

Co je potřeba si připravit?

Tisknutí pláství zvládnou i malé dvouleté děti. Obtížné pro ně ale může být nalepování včelky, proto jim s vystřihováním i lepením pomozte. Lepení včel naopak nebude dělat problém dětem okolo 4 let.

Na bublinkovou fólii naneste žlutou barvu a obtiskněte ji na bílý papír. Pokud by práce s fólií činila malým dětem potíže, můžete fólii nahradit kulatou gumou, kterou budou děti namáčet do žluté barvy a obtiskovat na papír. Jakmile je plástev připravená a zaschlá, můžete se pustit do lepení včelek.

Z černého papíru vystřihněte hlavu a dva proužky. Ze žlutého oblé tělíčko, bílý papír poslouží pro výrobu křídel. Na tělo nalepte dva černé proužky a hlavu. Následně za hlavu přilepte křídla. Oči můžete včelce domalovat fixy.

Originální plástve s papírovými včelami
K vytvoření pláství a včel budete potřebovat bublinkovou fólii, papír a barvy.
Foto: mamadodeste.cz

3. Květinová zahrádka

Nejoblíbenější jarní dekorace jsou bezesporu květiny. Jako první se na jaře objeví narcisy, tulipány, ale také třeba sedmikrásky. Záhonek, který byl doposud jen smutně hnědý, najednou rozkvete ve žlutých, červených a modrých barvách. Květinovou zahrádku můžete vyrobit i se svými dětmi.

Připravte si:

  • ruličky od toaletního papíru,
  • barvy,
  • štětec,
  • barevné papíry,
  • nůžky.

Rulička do toaletního papíru bude představovat stonek, proto děti nechte, ať jej namalují zelenou barvou. Ruličku nechte uschnout. Na barevné papíry nakreslete květiny. Zvolit můžete klasické se zaoblenými okvětními lístky, ale chybět by neměl ani typický tulipán. Listy nakreslete na zelený papír.

Zaschlou ruličku od toaletního papíru nastřihněte na protilehlých stranách. Do spodní části nalepte listy a do průstřihů vsuňte květy. Takovýchto květin vyrobte několik a pak jimi ozdobte třeba okenní parapet.

Z ruliček od toaletního papíru můžete s dětmi vytvořit krásnou květinovou zahrádku.
Využijte ruličky od toaletního papíru a společně
s barevnými papíry z nich utvořte krásnou květinovou
zahrádku.
Foto: primainspirace.cz

4. Čápi z vatových tampónků

Věděli jste, že čáp je symbolem štěstí? Patří k tažným ptákům, kteří se každé jaro vracejí z tropické jižní Afriky na svá místa v Česku. Svá hnízda si staví na vysokých místech. Typickým zástupcem jsou štíhlé vysoké komíny. A přesně tohoto posla jara si můžete vyrobit se svými dětmi.

Co budete potřebovat?

  • Vatové tampónky,
  • barevné papíry,
  • lepidlo,
  • nůžky,
  • pohyblivé kulaté oči,
  • lýko.

Komín, na kterém bude sedět hnízdo s čápy, je pro děti na výrobu nejtěžší, jelikož si žádá trpělivost a soustředění. Děti by jej měly „vystavět“ z cihel vystřižených z barevného papíru. Práci si však můžete usnadnit a komín nakreslit barvami.

Nad komín nalepte lýko tak, aby působilo jako hnízdo. Nad hnízdo nalepte jeden kulatý tampónek (tělo), který s druhým tampónkem (hlavou) spojíte bílým papírovým proužkem. Na hlavu nalepte očko a zobák. Z černého papíru vystřihněte kolo, přestřihněte jej napůl a nalepte jako křídlo.

Vytvořte z vatových tamponů čápy.
K výrobě čápů budete potřebovat vatové tampónky, papíry,
pohyblivé oči a lýko.
Foto: pinimg.com

5. Květiny ze soli

Barevné jarní květiny můžete vyrobit nespočtem výtvarných technik. Technika vysypávání solí je u dětí oblíbená, protože kombinuje práci s lepidlem, kuchyňskou solí a barvami. Děti při ní trénují jemnou motoriku a učí se rozlišovat barvy. Toto tvoření by měly zvládnout děti od 3 let.

Nachystejte si:

  • kuchyňskou sůl,
  • lepidlo (ideálně Herkules),
  • vodové barvy,
  • štětec,
  • papír.

Na papír nakreslete tužkou obrys květiny nebo velikonoční kraslice, zajíčka nebo čehokoliv, co pro vás symbolizuje jaro. Na obrys naneste lepidlo a zasypte jej solí. Projekt nechte uschnout a poté přebytečnou sůl sesypte do koše. Na přilepenou sůl nanášejte štětcem vodové barvy a sledujte, jak se začnou pomalu rozpíjet.

Květinky z kuchyňské soli jsou jednoduché a velmi zábavné.
Za pomoci kuchyňské soli můžete s dětmi vytvořit zábavným způsobem
krásné květinky.
Foto: blog.tulackuvsvet.cz

Vyšetřete si čas a pusťte se s dětmi do jarního tvoření. Uvidíte, jak báječně si užijete společně strávené chvíle, a navíc budete mít výrobek, který vaši domácnost může zdobit až do léta.