Velikonoční tvoření s dětmi: 6 způsobů, jak malovat vajíčka

Velikonoční tvoření s dětmi: 6 způsobů, jak malovat vajíčka>

Velikonoce jsou symbolem jara a hrají všemi barvami. Kromě pletení pomlázky se tradičně zdobí vajíčka, a to jak ta vyfoukaná, tak vejce uvařená natvrdo. Existují desítky metod pro zkrášlování vajec. Některé si žádají zkušenosti a pevnou ruku, jiné jsou jednoduché, efektní a hravě je zvládnete i s dětmi.

tipy na barvení vajec s dětmi
K přípravám na Velikonoce patří také barvení velikonočních vajec.

Co jste možná o velikonočních kraslicích nevěděli?

Malovaná vejce neboli kraslice patří k nejznámějším symbolům Velikonoc. Již v předkřesťanské době symbolizovala příchod jara. Proč tomu tak je? Vejce totiž obsahuje nový život, a tak bylo a stále je považováno za symbol plodnosti, úrodnosti, života a vzkříšení.

Věděli jste, že nejstarší nalezená kraslice měla 2 300 let? V naší zemi dávají dívky koledníkům barevná vejce uvařená natvrdo. Vyfouknutým vajíčkům se říká pouchy neboli vejdumky a slouží především jako dekorace. Za tradiční barvy Velikonoc platí:

  • červená,
  • žlutá,
  • hnědá,
  • zelená,
  • černá.

Než začnete tvořit

Než se ponoříte do vod výtvarného umění, připravte si podložku na stůl a zástěrky pro děti. Hodit se budou štětce a lepidlo. V některých případech bude potřeba vejce umístit do stojánku, který si snadno vyrobíte sami. Nejlepší je použít plastový kelímek, do kterého provrtáte dírku. Dírkou protáhněte špejli a na špejli navlečte vejce. U horní a spodní dírky vejce zafixujte pomocí plastelíny tak, aby nesjíždělo ani se neprotáčelo.

Před malováním vejce odmastěte, aby na něm barvy dobře držely. Použít můžete vodu se saponátem nebo ředěný ocet, který odstraní i potisk z výroby.

1. Hravé zdobení pomocí barevných papírů

Barevné papíry jsou samy o sobě poměrně tuhé a zdobení většími kusy by bylo obtížné. Proto se pro zdobení velikonočních vajíček používají vždy menší části. Barevné papíry můžete pro zdobení využít několika způsoby.

Barevná papírová kolečka

Budete potřebovat:

Nejdříve si připravte pestrobarevné papíry a děrovačku. Pomocí děrovačky vytlačte spoustu koleček, která se budou lepit na vejce. Pro lepení je nejlepší použít tekuté lepidlo, které se nanáší štětcem. Buď můžete potřít celé vejce a celé je obalit v misce s papírovými kolečky, nebo můžete z koleček tvořit vzorce a obrázky.

Zvířátka z barevných papírů

Budete potřebovat:

  • temperové barvy,
  • štětce,
  • lepidlo,
  • barevné papíry,
  • nůžky,
  • popisovače.

Vejce namalujte v barvách, které odpovídají vybranému zvířátku. Myška může být šedá, panda černobílá, králíček černý či hnědý. Permanentním popisovačem namalujte zvířátku obličej (oči, nos, pusinku, fousky). Z barevného papíru vystřihněte ouška a nalepte je pomocí lepidla na vejce.

Zdobení vajíček za pomoci barevného papíru
K vytvoření velikonočních zvířátek budete potřebovat jen několik základních
kreativních potřeb.
Foto: momaleblog.com

2. Veselé puntíky

Tempery se pro zdobení vajíček používají nejčastěji. Díky své hustotě dobře kryjí a i po zaschnutí zůstávají barvy syté a svěží. Pokud budete chtít barvy zafixovat, doporučuje se fixace lakem na vlasy.

Co budete potřebovat?

  • Temperové barvy,
  • štětec,
  • paletu,
  • špejli.

K barvení vajíček s dětmi můžete použít tempery nebo prstové barvy. Pro děti ve věku dvou let se doporučují barvy prstové. Celé vejce namalujte podkladovou barvou a nechte jej dobře zaschnout. Na barevnou paletu si naneste různé temperové barvy tak, aby se nesmíchaly. Jeden konec špejle namáčejte do barvy a pak jím na vejci vytvořte obtisk. Puntíky mohou pokrývat celé vejce nebo z nich mohou děti vytvořit třeba kytičky.

Vytvořte puntikatá vajíčka s pomocí temper
Velikonoční vajíčka se dají zdobit také temperami. Můžete vytvořit
například puntíkatá.
Foto: Pinterest.com

3. Malování vajíček voskovkami

Jak originálně ozdobit velikonoční vajíčka? Zkuste voskovky. Tato metoda vyžaduje určitou zručnost, a tak je vhodná především pro starší děti. Vajíčka zdobená voskem vypadají náramně efektně.

Co budete potřebovat?

  • Voskovky,
  • plechovku na roztavení vosku,
  • špendlík,
  • tužku s gumou.

Do plechovky nalámejte voskovky jedné barvy a roztavte je ve vodní lázni. Do gumy v tužce zapíchněte špendlík, který budete následně máčet ve vosku. Kreslí se vždy hlavičkou špendlíku. Malovat můžete tvary, které se vám líbí. Nejlépe vypadají kytičky z teček a čárek.

Zkuste tradiční malování vajíček voskovkami
Pomocí voskovek můžete na vajíčkách vytvořit hezké kytičky.
Foto: pinterest.com

4. Tuš a akrylové popisovače si rozumí

Pokud vaše dítko miluje kreslení fixy, určitě mu udělá radost tato technika. Vzhledem k tomu, že se maluje již na zaschlé vajíčko a popisovač se nerozmazává, je tato metoda jednoduchá, rychlá a efektní.

Co budete potřebovat?

  • Tuš,
  • štětec,
  • akrylový popisovač.

Vejce upevněte do stojánku z plastového kelímku a celé jej natřete tuší. Zvolit můžete tuš černou nebo barvenou. Využít by se daly i temperové barvy. Než se vrhnete do zdobení, nechte vejce uschnout. Jakmile je zaschlé, můžete jej začít zdobit akrylovým popisovačem. Zdobení může mít podobu geometrických tvarů, ale také zvířátek, motýlků či květinek.

Zdobit vajíčka můžete také akrylovými popisovači a tuší
Krásná vajíčka vytvoříte i za pomoci tuše
a akrylových barev.
Foto: helenalyth.se

5. Kouzelné zdobení s inkoustem

Kreslení na vajíčka inkoustem se u dětí těší zvlášť velké oblibě. Vzory a obrázky totiž na vajíčku vyniknout až ve chvíli, kdy je namalují zmizíkem. Psací potřebou, bez které se žádný školák neobejde.

Co budete potřebovat?

  • Modrý inkoust,
  • zmizík.

Vejce postavte do stojánku a celé namalujte inkoustem. Klidně jej přetřete několikrát, aby byla modrá skutečně modrá. Poté nechte vejce zcela uschnout. Pro kreslení obrázků využijete zmizík. Kreslit s ním můžete tečky, vlnovky, čárky, geometrické tvary, lístky, květinky.

Zdobení pomocí inkoustu a zmizíku
Děti mohou ozdobit vajíčka také inkoustem a zmizíkem.
Foto: mimibazar.cz

6. V hlavní roli fixy

Fixy nikdy nezklamou, a navíc je má doma každý z nás. Můžete jimi malovat nejen do skicáku, ale dobrou službu odvedou i na vyfouknutém vejci. Jen je potřeba počítat s tím, že barvy nebudou tak výrazné jako na papíře.

Co budete potřebovat? Jen fixy. Zvolit můžete fixy s různou tloušťkou špičky. Zatímco úzká špička je vhodná pro malování detailů, široká se uplatní při vybarvování. Aby obrázky dobře vynikly, je vhodné jejich obrys nakreslit nejdříve výraznější konturou, kterou následně vymalujete.

Vytvořte velikonoční kraslice s pomocí fixek
Kraslice s dětmi ozdobíte dokonce i klasickými fixy.
Foto: dosebe.cz

S barvením pomůže příroda

Pokud se chystáte barvit vejce natvrdo, můžete zvolit ekologickou metodu. Krásných barev totiž můžete dosáhnout i pomocí přírodních látek.

  • Červená – odvar červené řepy nebo 3 lžiček mleté červené papriky.
  • Zelená – odvar ze špenátu nebo trávy.
  • Hnědá – odvar z cibulových slupek.
  • Žlutá – odvar z mleté kurkumy.
  • Modrá – odvar z červeného zelí.

Užijte si společné tvoření. Nezapomeňte se obléct do staršího oblečení, protože jak dobře víme, při malování s dětmi barvy nekončí jen na papíře či kraslicích, ale mnohdy i na oblečení.