Co nesmí prvňáčkovi chybět ve výbavě?

Co nesmí prvňáčkovi chybět ve výbavě?>

Máte doma budoucího prvňáčka, který se na ten velký den, kterým nástup do školy rozhodně je, svědomitě připravuje? Nezapomeňte mu taky pořídit školní výbavu, která bude nejen obsahovat všechno, co takový malý školák potřebuje, ale hlavně bude přesně podle jeho představ.

Nástup do školy je pro děti velkou změnou

Doteď si většinu času hrály, mohly se samy rozhodnout, co budou dělat. Do učení je nikdo moc nenutil, dětství mají přeci jen jedno. A těch pár minut, kdy se připravovaly na zápis? Ty je spíš natěšily, že brzy budou zase o něco větší a dospělejší.

Jenže nástup do školy s sebou nese celou hromadu změn. Už nebude tolik času na hraní, přibydou domácí úkoly, povinnosti, učení. Jak tyhle nové chvíle dětem aspoň trochu zpříjemnit? Kromě pochvaly a lásky může pomoci i výbava do školy s oblíbeným hrdinou, princeznou, sportovcem.

Co by nemělo ve školní výbavě pro prvňáka chybět?

Zápis do školy pomalu ale jistě klepe na dveře, září tu bude coby dup. Nejvyšší čas začít přemýšlet na vybavením do první třídy. Co prvňáček do školy potřebuje?

Základem je aktovka

Bez čeho se žádný školák neobejde? Bez aktovky nebo batohu, do kterého bude ukládat všechny školní potřeby, sešity, učebnice, svačinu a další poklady. Jak aktovku vybrat?

  • Zaměřte se na její hmotnost. Čím je nižší, tím líp.
  • Pozor na tvar aktovky. Víte, že nesmí být širší, než jsou ramena dítěte? V opačném případě by ho totiž omezovala v pohybu.
  • Zaměřte se i na zádový systém. Měl by být ergonomický, skvěle sednout, a také by měl odlehčovat zátěž. Fajn je i systém nastavitelných zad, kdy batoh „roste“ s dítětem a integrovaný hrudní i bederní pás.
  • Pohlídejte si také popruhy. I ty by měly být nastavitelné, široké a pohodlné. Víte, že popruhy nesmí odstávat na ramenou ani dřít do krku? Tašku by měly udržet asi 5 centimetrů pod pasem.
  • Aktovka by také měla disponovat reflexními prvky, možná k ní oceníte i pláštěnku.
  • Další praktické prvky jako síťky, poutka, vnitřní kapsy, přihrádky apod.
  • Pevné dno
  • Aktovka by neměla mít žádné ostré hrany a rohy.

Náš tip: Nemůžete se rozhodnout mezi batohem a aktovkou? U prvňáčků vsaďte radši na aktovku, která je pevná, vyztužená a malé děti si u ní snáz poradí s rozepínáním.

Do aktovky patří penál

Jen aktovka nestačí, její nezbytnou součástí musí být i penál nebo pouzdro pro prvňáka na psací potřeby. Malé školáčky jistě potěší, když bude ve stejném motivu jako aktovka. Co v penálu nesmí chybět?

  • Psací potřeby (ze začátku spíš obyčejné tužky číslo 1 a 2, k peru se dopracujete později a škola vám stejně řekne, jaké by mělo být.)
  • Pastelky. Školy nejčastěji preferují trojhranné pastelky krásných sytých barev, pokud má dítě potíže s úchopem, určitě zvolte pastelky se zářezy. Sice jsou dražší, ale opravdu se vyplatí.
  • Fixy (pozor, někteří učitele je neradi vidí, školy je tak zakazují)
  • Guma
  • Ořezávátko
  • Nůžky s kulatou špičkou
  • Lepidlo (lepicí tyčinka)
  • Malé pravítko

Víte, že mnoho dětí preferuje pouzdra, pro prvňáčky je ale rozhodně lepší volbou penál? Klidně může mít dvě i tři patra, důležité ale je, aby v něm všechno bylo přehledně srovnané a dítě vždy vědělo, kde to najde. Ono totiž takové přehrabování v pouzdře dokáže pěkně znervóznit a rozplakat.

Náš tip: Nechcete kupovat aktovku a penál zvlášť? Vyberte si některý ze školních setů pro prvňáky.

Školní výbava pro prvňáčky
Základem školní výbavy pro prvňáky je aktovka s penálem

Nezapomeňte ani na kufřík na výtvarnou výchovu

Jedním z nejoblíbenějších předmětů ve škole bývá výtvarka, na kterou je potřeba vybavit speciální kufřík věcmi na kreslení a tvoření. Některé školy výbavu pořídí hromadně (je jich ale maličko), ostatní dají rodičům seznam, co do kufříku mají pořídit. Co na takovém seznamu nejčastěji bývá?

Vodové barvy, pastelky, fixy, temperové barvy, voskovky, lepidlo, plastelína, deska na modelování, igelitový ubrus na lavici, plastový kelímek na voduploché i kulaté štětce různých velikostí, nůžky, zástěra, hadřík na otírání štětců, papíry velikosti A3 a A4 a další nezbytnosti podle toho, jak tvořivá je budoucí paní učitelka.

Co dalšího školák potřebuje?

Opravdu je ještě něco, co jsme neřekli? Ano! Kromě výše uvedeného totiž každý školák bude potřebovat:

  • Když děti přijdou do školy, jejich první kroky vedou do šatny, kde si svléknou bundu a zují boty. Ty nahradí přezůvky.
  • Důležitou součástí školní docházky je kromě výtvarky i tělocvik, na který se většina dětí opravdu těší. V čem budou cvičit? Tepláky, mikina, tričko s krátkým rukávem, šortky a cvičky nebo tenisky patří do sáčku na cvičky a tělocvik.
  • Škola není jen o učení, ale také o přestávkách, během kterých si děti snědí svačinu, popovídají si se spolužáky a načerpají síly na další hodinu. V aktovce by tedy neměl chybět box na svačinu a láhev na pití.
  • Mnoho rodičů si taky dopředu koupí obaly na školní sešity. Balíček nebo dva o velikosti A4 a A5 se nikdy neztratí, počítejte ale s tím, že určitě budete ještě shánět nějaké specifické.
  • Bude dítko chodit na oběd? Většina školních jídel už jídlo vydává na čip, od věci tak není šňůrka na krk, na kterou čip pověsíte a dítě jej bude mít stále po ruce. Další variantou je dětská peněženka.
Školní výbava do školy
Nezapomeňte dětem přibalit box na svačinu a láhev na pití