Inspirace na vánoční výzdobu oken pro malé i velké

Inspirace na vánoční výzdobu oken pro malé i velké>

Jakých pravidel se při vánočním dekorování držet?

Vánoční náladu navodíte svíčkami, LED řetězy, svítícími vesničkami, jehličím a dalšími dekoracemi, které k zimě a vánočním svátkům jednoznačně patří. Za výzdobu přitom nemusíte utrácet spoustu peněz. Mnoho ozdob si můžete vyrobit, nebo je najdete třeba během zimní procházky lesem.

Než začnete svoji domácnost zdobit, nejprve ukliďte veškeré dekorace, které se s Vánocemi nepojí. Možná máte ještě podzimní výzdobu, možná najdete i některé drobnosti, které se pojí s jarem a létem. To všechno schovejte do krabic a nechte volné pole působnosti Vánocům.

Do vánočních motivů můžete zahalit celou svoji domácnost. Kde všude se mohou objevit?

  • Na oknech,
  • dveřích,
  • závěsech,
  • ubrusech,
  • dětském povlečení,
  • přehozech a dekách,
  • dekoračních polštářcích.

Abyste dosáhli příjemné atmosféry, je nejlepší se držet jednoho stylu. Vánoce můžete ladit ve stylu vintage, jednoduché moderny nebo klasiky. Určitě je vhodné to nepřepísknout s barevností. Ideální je kombinace pouze dvou barev, ale také jedné konkrétní barvy a přírodních tónů, nebo jedna barva v několika odstínech. Pokud ale doma máte děti, nebojte se popustit uzdu fantazii a udělejte si barevné Vánoce, které nesvazují žádná pravidla!

 Výzdoba oken vánočními truhlíky

Nejčastěji se okna zdobí zevnitř. Pokud ale chcete slavnostní atmosféru přenést i ven, nezapomínejte na parapety. Jak vyzdobit okna před Vánocemi? Nachystejte si truhlík s jehličím, který dozdobíte dalšími dekoracemi.

Jehličí můžete zkombinovat s umělými květinami. Nejoblíbenější jsou bílé a červené vánoční hvězdy. Kromě umělých květin krásně vypadají i sušiny nebo nejrůznějších červené bobule a šípky, které najdete v přírodě. K dozdobení použijte šišky nebo vrbové proutí v bílé, zlaté či červené barvě. Luxusní vzhled truhlíkům dodáte, pokud do nich přidáte plastové lesklé koule.

Vyzdobte si okno vánočním truhlíkem
Do vánočního truhlíku můžete zapíchnout šišky nebo třeba šípky.

Jestliže patříte k milovníkům přírodního stylu, ozdobte jehličí sušenými citrony, pomeranči a grepy. Venkovnímu počasí skvěle odolají slaměné ozdoby. Celý truhlík můžete obalit v pytlovině nebo jej převázat jutovou mašlí.

Vánoční výzdoba oken dekoracemi z papíru

Vystřihovánky do oken jsou nejoblíbenější vánoční výzdobou v rodinách s dětmi. Jsou jednoduché a vypadají báječně.

Papírová vločka

Mezi osvědčenou klasiku, která nikdy nezklame, patří papírové vločky. Pokud už děti umí pracovat s nůžkami, zvládnou je i bez vaší pomoci. Co budete potřebovat?

Nejjednodušší vločky mají hranatý tvar. Z obdélníkového papíru vytvořte čtverec, který následně přehnete diagonálně na polovinu, aby vznikl trojúhelník. Následně papír znovu přehněte, aby vznikl trojúhelník menší. Takto přehýbat můžete klidně i třikrát nebo vícekrát.

Následně si děti mohou tužkou motiv předkreslit na papír. Vždy se kreslí na straně s uzavřeným „hřbetem“. Tedy ne tam, kde se dá vločka rozevřít. Zároveň je potřeba dát pozor, aby prostřihnutí nebylo příliš hluboké a nezasahovalo až ke druhé straně papíru. Vločka by se rozpadla.

Nejčastěji se vystřihují čtverečky, obdélníčky, trojúhelníčky, půlkolečka nebo vlnovky. Záleží na zručnosti dítka.

Po rozevření můžete vločku dozdobit třeba metalickými akrylovými popisovači nebo třpytkami. Vločky můžete nalepit na okno izolepou nebo bílkem, který se snadno umývá. Další možností je jejich připevnění na silon. Z vloček tak můžete udělat překrásný sněhový závěs.

Papírové stromečky

Menší děti, které ještě nejsou natolik zručné v přesném stříhání, zabavíte vánoční papírovou výzdobou do oken v podobě stromečků. Co budete potřebovat?

  • Zelený barevný papír,
  • nůžky,
  • fixy,
  • flitry,
  • lepidlo,
  • drátek.

Na zelený papír namalujte kolečka. Pokud máte doma malé školáky, mohou kolečka narýsovat pomocí kružítka. Malým školkáčům kolečka namalujte vy. Obkreslete třeba dno hrnečku. Nechte děti aby kolečka pokreslily podle vlastní fantazie. Na pomoc si mohou vzít fixy. Třpyt stromečkům dodají lesklé flitry. Následně nechte děti, aby kolečko obstřihly.

Jakmile máte v ruce kolečko, nastřihněte jej na jedné straně až ke středu, stočte jej do kornoutku a zafixujte lepidlem. Kornoutky pak navlečte na drátek a zavěste do okna. Vždy když se podíváte ven, uvidíte krásný vánoční les.

S malými dětmi vyrobte vánoční stromečky

Výroba závěsu s vánočními stromečky je velice
jednoduchá a zvládnout jej i malé děti.
Zdroj: iprima.cz

Vánoční malování na okna

Starší školáci a výtvarně založení rodiče si zamilují malování na sklo. Malování na okna je pro Vánoce typické. Jednoduše dostanete vánoční atmosféru jak do interiéru, tak do exteriéru. Použít přitom můžete hned několik výtvarných potřeb. Nejoblíbenější jsou:

  • fixy na sklo,
  • tempery,
  • zubní pasta (tu ale v malířských potřebách nehledejte).

Temperové barvy jsou nejvhodnější pro malé děti. Aby barvy na okně dobře držely, měly by být co nejhustší. Proto je příliš neřeďte vodou, jinak budou po okně stékat. Dětem můžete na okna předkreslit obrysy, které děti po zaschnutí vymalují.

Fixy na sklo jsou vhodné pro menší i větší děti, ale také pro dospělé. K dostání jsou s různou šířkou hrotu, takže si můžete pohrát i s nejdrobnějšími detaily. Nejlépe na skle vypadá bílá barva. Motivy můžete kreslit od ruky nebo podle šablony. Vánoční výzdoba oken pomocí šablon je jednoduchá. Stačí si najít oblíbený motiv, který vytisknete na papír a přilepíte z venkovní strany okna. Pak už jen stačí pečlivě obkreslovat.

Mezi nejoblíbenější vánoční motivy patří:

  • zasněžené kostelíky a vesničky,
  • vánoční les,
  • betlém se svatou rodinou, anděly a zvířátky,
  • vánoční koule a zvonky.

Pamatujte, že kreativitě se meze nekladou! Jsou to vaše Vánoce, a tak by měly být podle vašeho gusta.

Na sklo s dětmi něco namalujte

Namalujte vánoční výzdobu na sklo pomocí fixů a temper.
Zdroj: svetstromku.cz

Netradiční, ale velice zajímavou metodou je malování zubní pastou na okno. Pasta totiž na okně vytvoří efekt leptaného skla. Nejjednodušší je použít šablonu s motivem, kterou přilepíte na okno a vystřižené části potřete pastou. Potírání provádějte hadříkem, houbičkou nebo štětcem. Pastu nanášejte pouze v tenké vrstvě. Jakmile pasta zaschne, šablonu sundejte.

Vánoční výzdoba oken pomocí zubní pasty
Zubní pastou na okně vytvoříte efekt leptaného skla.
Zdroj: coopclub.cz

Na sklo se dá perfektně malovat také akrylovými popisovači. Vzhledem k tomu, že jsou permanentní, rozhodně je nepoužívejte na okna. Parádu ale udělají třeba na zavařovacích sklenicích, ze kterých snadno vyrobíte vánoční svícen. Hodí se i pro zdobení keramických hrnků.

Jak na jednoduché mytí oken po vánoční výzdobě?

Vánočně vyzdobená okna vám mohou radost dělat až do jara. Pak ale nastává chvíle nejméně oblíbená, a tou je mytí oken. Jak z nich odstranit zbytky po vánoční výzdobě?

Před samotným mytím z okna odstraňte všechny nalepené ozdoby. Pokud na skleněné tabuli zůstaly kousky lepidla, odstraňte je opatrně nožem nebo špachtlí. Okno neškrábejte kolmo ostrou hranou. Nástroj přiložte těsně na okno a hranou rovnoběžně se sklem pomalu seřezávejte lepidlo. Pamatujte, že horká voda lepidlo rozleptá a vy jej budete dál rozmazávat po skle.

V případě, že vaše okna zdobily samolepky, můžete si pomoci fénem. Vzduch by však neměl být příliš horký, aby se fólie na sklo nepřitavila. Nahřívejte pomalu. S odstraněním vám pomůže i nižší teplota.

Jestliže různé barvy, cákance a lepidla pevně drží, můžete si na pomoc vzít ředidlo, ale také odlakovač nebo roztok lihu a acetonu.

Jakmile odstraníte všechny odolné skvrny, můžete se pustit do klasického mytí oken podle způsobu, který máte nejosvědčenější.

Pusťte se do vánočního dekorování. Proměňte svoje okna v mistrovská díla, přes která vždy uvidíte krásu hladící po duši.