Tipy na nejlepší dárky pro předškoláky a prvňáky

Tipy na nejlepší dárky pro předškoláky a prvňáky>

Jak vybrat dárky pro děti: obecné rady

Při hledání vhodného dárku nejspíš otevřete internetový prohlížeč nebo zajdete do hračkářství a začnete vybírat nejdřív očima. Určitě vás zaujmou barvy a provedení. Nenechte se však pohltit pouze tím, jak hračka vypadá. Nad čím se zamyslet?

Děti předškolního a školního věku jsou zvědavé a rychle se učí. Své dovednosti a znalosti kombinují se svojí otevřenou myslí a fantazií obrovských rozměrů. Proto byste je výběrem hračky měli podporovat nejen v jejich představivosti, ale také by jim vybraná věc měla přinášet nové zkušenosti.

Dárky pro předškoláky

Děti od 3 do 6 let jsou velmi zvědavé. Zajímá je naprosto všechno. Navíc se připravují na nástup do školy, a proto je důležité rozvíjet jejich dovednosti, které potřebují k tomu, aby na něj byly připravené. Díky vhodným dárkům, které jsou určené pro předškoláky, se děti učí nenásilnou a zábavnou formou. Navíc je možné vybrat takový dárek, který bude odpovídat zájmům dítěte. Vyberte dárek, který bude vašeho malého předškoláčka bavit, ale zároveň bude rozvíjet jeho grafomotorické dovednosti, řečový projev, paměť a zrakové i sluchové vnímání.

Kreativita a tvoření

Ideální jsou dárky pro rozvoj kreativity. Hračky pro tvořivé děti mohou mít podobu nejrůznějších kreativních sad. Předškolák by měl umět namalovat lidskou postavu, takže mu určitě udělá radost sada fixů, se kterými si užije spoustu legrace. Malovat s nimi může totiž nejen na papír, ale také třeba na sklo.

Mezi kreativní dárky pro děti patří také sady, které vám umožní malovat na textil. Barvy mohou být permanentní, stačí je zažehlit, nebo pratelné. Samozřejmě nesmí chybět modelovací hmoty. Plastelína je věčná, děti si s ní mohou hrát opakovaně. Kromě toho však existují také hmoty, které tvrdnou na vzduchu nebo v troubě. Děti si tak mohou vyrobit svoji vlastní hračku nebo doplňky.

Tvořivě založené děti si zamilují kreativní dárky, které jim umožní učit se nové výtvarné postupy a techniky. Co třeba takové vyškrabávání, lepení, šití či vyšívání? Díky bezpečnému zpracování a jednoduchým návodům dokážou například vyšívat i děti předškolního věku.

Tvořivé dárky podpoří dětskou kreativitu
Pořiďte dětem například sadu na vyšívání.
Zdroj: mimibazar.cz

Skládačky

Kreativitu a logiku u předškolních dětí podpoříte také skládačkou v podobě barevné mandaly, kterou mohou každý den přeskládat a vytvořit zcela nové dílo. Vyzkoušet můžete i oblíbené tangramy. Jedná se o hlavolam s několika destičkami geometrických tvarů, ze kterých se podle předlohy skládají nejrůznější obrazce. Chybu rozhodně neuděláte, pokud se rozhodnete třeba pro dřevěné puzzle s oblíbenou postavičkou.

Stavebnice a hry

Hlavně ať se to hýbe, létá nebo jezdí. Děti v předškolním věku milují stavebnice, ze kterých mohou stavět nejen domy, požární stanice nebo vesmírné základny, ale také pohybující se prvky. Co takhle jezdící auto, otáčecí jeřáb, letadlo nebo vlak? Radost uděláte také společenskou hrou, kterou si zahraje celá rodina. Děti se při hraní učí, jak hrát fair play i zdravé soutěživosti.

Dárky pro školáky

Stát se prvňáčkem je důležitý milník v životě dítěte. Vždyť už chodí do školy, takže už je „velké“. Po nástupu do školy se toho pro dítě hodně změní. Začne se učit nové věci. V učení a získávání znalostí ho můžete podporovat vhodnými dárky, které ho budou bavit a vlastně ani nepostřehne, že se jimi učí. Na druhou stranu byste jej však neměli přetěžovat. U hry by měl také odpočívat.

Výtvarné hračky

Děti v první třídě už jsou zdatnějšími „umělci“. Určitě proto přivítají, pokud si budou moci něco sami vyrobit. Pořiďte jim třeba skládačku ptačího krmítka nebo hmyzího hotelu. Skládačky jsou vyrobeny tak, aby je zvládly sestavit i menší děti. Dřevěný povrch pak mohou vylepšit třeba vodovými barvami. Vzdělávat se mohou také tvořením herbáře. Poraďte jim, jak lisovat květiny, jakmile se naučí psát, mohou k nim doplnit názvy. Mezi oblíbené tipy na dárky pro prvňáky samozřejmě patří omalovánky. Vyberte ty s motivy z jejich oblíbené pohádky.

Pořiďte dětem ptačí krmítko nebo hmyzí hotel
Dárkem může být i takovýto hmyzí hotel.
Zdroj: maxikovakuchynka.cz

Dárky, které podpoří vzdělání

V současnosti se velké oblibě těší Kouzelná tužka, kterou můžete dětem pořídit již ve školce, a postupně k ní přikupovat knihy, které budou odpovídat věku vašich dětí. Oblíbeným dárkem pro školáky, kteří rádi cestují, je globus nebo mapa. Mapy mohou být vyškrabávací, takže si děti mohou vyškrabat města, která navštívily. Oblíbené jsou i mapy světa, na kterých se děti učí základní znalosti cizokrajných zemí. Dárkem, kterým u prvňáků určitě zabodujete, je sliz. K dostání jsou sady pro výrobu slizu, takže si jej děti mohou vyrobit samy.

Něco do školy

Ke klasickým dárkům pro prvňáčky samozřejmě patří třeba nová školní aktovka nebo penál. Ty jsou k dostání s různými motivy, takže snadno vyberete to nejvhodnější pro kluka i holku. Děti budou mít určitě radost také z nových pastelek, barev nebo barevných propisek, kterými si budou moci vyzdobit sešit.

Při výběru dárku pro děti nespoléhejte jen na to, jak vypadá, ale také se zamyslete nad tím, co hraní s ním dítěti přinese. Je tolik způsobů, jak děti rozvíjet zábavnou a naučnou formou!