8 tipů na dětskou oslavu

8 tipů na dětskou oslavu>

Vyberte téma a zapojte děti

Jestliže dětská párty není pro oslavence tajemstvím, určitě ho do přípravy domácí dětské oslavy zapojte. Prodiskutujte s ním, jaké téma by oslava měla mít, jaká výzdoba by se mu líbila, jestli budou potřeba kostýmy a co dobrého na zub by si dal. Následně ho můžete zapojit také do přípravy výzdoby. Může třeba napsat pozvánky na párty třpytivými gelovými propiskami, namalovat barvami obrázky nebo z papíru vyrobit a vystřihnout jmenovky. Pomoci vám může i s pečením, mazáním jednohubek nebo zdobením. Nechte vašeho potomka, ať se kreativně vyřádí. Přeci jen je to jeho den!

Mezi nejoblíbenější témata dětských párty patří:

  • Lego,
  • Star Wars,
  • Ledové království,
  • Tlapková patrola,
  • tématika království, princů a princezen,
  • téma poníků, duhy a víl,
  • námořnické a pirátské téma,
  • fotbalisti,
  • safari a další.
Mezi oblíbené téma dětských oslav patří například Piráti
Dětskou párty připravte na určité téma. Mezi nejoblíbenější patří třeba pirátské
téma, fotbalové a nebo oslava ve stylu Ledového království.
Foto: animatorprodeti.cz

Originální jídelníček

Je jasné, že pokud se zeptáte, jaké jídlo a pití by na oslavě mělo být, asi uslyšíte: hranolky, chipsy a cola. V menším množství se na stole určitě tyto „dobroty“ objevit mohou, ale nezapomeňte také na něco zdravého. A aby to zdravé bylo pro děti atraktivní, dejte tomu správný kabát. Zkuste třeba:

  • hranolky z mrkve a okurky,
  • lívance ze špaldové mouky,
  • kousky melounu ve tvaru srdíček a hvězdiček,
  • zdravé toasty, které budou vypadat jako rybka, medvěd nebo sova.
Originální jídelníček na dětskou párty - toasty ve tvaru zvířátek
Snažte se na párty pro děti připravit také nějaké zdravé jídlo. Například toasty
ve tvaru zvířátek.
Foto: flowee.cz

Program na dětskou oslavu

Příprava zábavy na narozeninovou oslavu není jen tak. Měla by zahrnovat hry vhodné na dětskou oslavu narozenin, ale také třeba diskotéku a volný program. Děti určitě nevydrží hrát hry od začátku do konce. Měli byste jim nechat také prostor pro to, aby se zabavily samy. Nezapomeňte, že je potřeba vše přizpůsobit jejich věku. Oblíbené je také tvoření, kdy děti mohou kreslit na papír, vystřihovat nebo modelovat z plastelíny. Jaké hry patří na párty pro děti k nejoblíbenějším?

1. Toaleťáková mumie

S toaleťákovou mumií si zábavu užijí menší i větší děti. V čem hra spočívá? Vytvořte dvě družstva. Každé družstvo si zvolí jednoho zástupce, kterého bude omotávat toaletním papírem. Obě družstva dostanou stejný počet kusů toaletního papíru a jejich úkolem je co nejrychleji svého zástupce papírem omotat od hlavy až k patě.

Toaleťáková mumie
Děti můžete zabavit hrou na toaleťákovou mumii.
Foto: tkdelfin.cz

2. Zavři oči a dotkni se dlaněmi

Hru se zavřenýma oča a dlaněmi mohou taktéž hrát děti různých věkových skupin. Ostatně i dospělí si u ní užijí legraci. V čem spočívá? Děti utvoří dvojice a postaví se naproti sobě. Musí se dotýkat dlaněmi. Následně se jim zavážou oči šátkem. Nejdříve děti stojí a jen se dotýkají dlaněmi. Na příkaz dospělého musí vykonat úkol, třeba se otočit a opět se dotknout dlaněmi. Nebo udělat dřep a dotknout se dlaněmi. Zdá se vám to jednoduché? Uvidíte, že není a že je to fakt sranda!

3. Všechno lítá, co peří má

Hra, která boduje především na dětské oslavě mladších dětí, se jmenuje Všechno lítá, co peří má. Jak na to? Všechny děti sedí a jedno z nich je vypravěč. Vypravěč bubnuje do kolen a říká: Všechno lítá, co má peří…a doplní nějaké zvíře. Pokud doplní skutečně zvíře, které létá, třeba vrabec, papoušek nebo čáp, musí všechny děti zvednout ruce. Jestliže doplní zvíře, které nelétá, například tygr, musí dětí zůstat v klidu. Kdo to poplete, vypadává.

4. Jedna židle chybí

Oblíbenou zábavou pro děti na párty je hra židličky. Opět se jedná o hru, do které se zamilují větší i menší děti. Jak se hraje? Pro všechny děti kromě jednoho připravte židličky. Židle postavte do kruhu a pusťte hudbu. Během toho, co hraje hudba, chodí děti kolem židlí. Jakmile hudbu vypnete, děti si musí sednout. Na koho nevyjde židle, ten ze hry vypadává.

5. Práskání nafukovacích balónků

Na dětské oslavě narozenin nesmí chybět diskotéka. A právě během diskotéky můžete hrát hru s nafukovacími balonky. Děti utvoří dvojice. V každé dvojici bude jeden, který bude mít na noze přivázaný balónek. Děti spolu budou tančit a zároveň se snažit prasknout balónek jiné dvojici. Svůj si však musí chránit. Komu zůstane balonek na noze, jakmile skončí písnička, vyhrává.

6. Královna káže

Při hře Královna káže je jedno z dětí král nebo královna. Hodí se, aby toto dítě mělo na hlavě korunu, kterou jste vyrobili během příprav na oslavu. Výroba koruny není těžká. Postačí vám k tomu nůžky, sešívačka, papír a barvy.

Vytvořte si korunku a zahrajte hru Královna káže
Vytvořte si korunku a zahrajte si hru Královna káže.
Foto: skolavolduchy.cz

Král nebo královna může být některé z dětí, ale také dospělý. Vyvolávač opakuje: Královna/král káže… a dále vymyslí, co by měly děti udělat. Celý úkol může znít: Královna káže, dejte si všichni pusu. Královna káže, poskakujte jako vrabec. Kdo úkol nesplní, toho mohou děti zlechtat nebo třeba postříkat vodou z vodní pistolky. Další možností je, že dítě vypadne. Ale to není taková sranda.

7. Písmena z dětí

Při hře Písmena je potřeba, aby děti již písmenka znaly ze školy. Pomocí tabulek a vystřihovacích písmen se je učí již v první třídě, takže je tato hra vhodná pro prvňáky i starší děti. Děti utvoří dvojice. Vy dětem pošeptáte písmeno, které se pak dvojice snaží ztvárnit pomocí svých rukou, nohou a těla. Ostatní děti hádají, o jaké písmenko se jedná. U této hry se zabaví jak šestileté děti, tak i puberťáci.

8. Co jsem?

Oblíbenou zábavou na oslavu narozenin je lístečková hra Co jsem? Každému hráči nalepte na čelo lísteček s tím, co představuje. Tuto hru je možné modifikovat, takže si ji zahrají malé děti, teenageři i dospělí. Malé děti zvládnou hádání zvířátek, teenageři mohou být známými youtubery a dospělí třeba zpěváky nebo historickými postavami. Úkolem je zjistit, čím nebo kým daná osoba je. Ptát se však může pouze tak, aby se na otázku dalo odpovědět buď ano, nebo ne.

Při vymýšlení soutěží a her pro děti na oslavu si nezapomeňte připravit také odměny pro výherce. A pokud se budou děti chtít bavit samy bez her? Nechte je. Volnost je důležitá pro navazování přátelství.