8 tipů jak zabavit dítě na oslavě nebo návštěvě

8 tipů jak zabavit dítě na oslavě nebo návštěvě>

Prozkoumejte terén

Než se vydáte na návštěvu nebo oslavu s malým dítětem, je dobré vědět, kam jdete. Bude se událost konat venku nebo uvnitř? Díky průzkumu budete vědět, co můžete očekávat, na co se připravit a co vzít dítěti na oslavu či návštěvu s sebou. Pokud jdete s menším dítětem na návštěvu ke známým, kteří mají dům plný uměleckých děl, zkuste je požádat, zda by ta, která jsou na dosah, nemohla přesunout jinam. Nebudete se tak stresovat obavami, že něco přijde k úrazu. Případně se můžete s hostiteli domluvit, zda by pro vašeho objevitele nenachystali věc, se kterou si může klidně hrát. Hračky, které s sebou totiž přinesete z domu, jej pravděpodobně nebudou vůbec zajímat.

Kromě průzkumu terénu se zajímejte také o to, zda budou na oslavě i další děti a jak staré budou. Je výhodou, pokud je na společné akci více dětí, protože se vzájemně zabaví. Ať už jste pozvaní na návštěvu vy nebo jste návštěvu pozvali k vám, můžete vymyslet nejrůznější dětské hry, kterými se budou bavit.

1. Deskové hry a pexeso

Pokud se chystáte na akci, kde bude více dětí, a řešíte dilema, jak zabavit to svoje, aby nezlobilo, zkuste mu do batůžku nebo aktovky přibalit deskové hry nebo pexeso. Starší děti bez problémů zvládnout hrát klasické Člověče, nezlob se. Pro menší existuje obrázková varianta, kdy na kostce padají obrázky, které jsou i na herním plánu. Dítě posouvá panáčka na obrázek, který mu padl na kostce.

Pexeso je také vděčnou aktivitou, která děti zabaví. Minimálně jej mohou hrát dvě děti, takže se tato kratochvíle skvěle uplatní i v menším počtu děti. Provedení pexesa přizpůsobte stáří dětí. Malé si oblíbí zvířátka nebo postavy z večerníčků, starším se budou líbit pohádkové postavy, automobily, hrady a zámky, číslice, povolání nebo třeba dopravní značky.

Zabavte děti deskovou hrou Člověče, nezlob se
Děti můžete zabavit například hrou Člověče, nezlob se.
Foto: olomoucky.denik.cz

2. Plastelínou nikdy nic nepokazíte

Pokud si lámete hlavu, jak zabavit dítě na oslavě, spolehněte se na plastelínu. S plastelínou si děti začínají hrát již ve dvou letech. Starší děti se s ní zabaví sami. Menším musíte trošku pomoci. Zhruba ve dvou letech dokážou děti pracovat s vykrajovátky, proto bude potřeba, abyste jim z plastelíny vytvořili placku, do které budou vykrajovat.

Na dětské oslavě děti spolehlivě zabavíte modelínou
Modelíny a plastelíny zabaví děti už od nejmenšího věku.
Foto: paniruzickova.cz

Starší děti již zvládnout s plastelínou pracovat samy. Dokážou ji nejen změkčit, ale také z ní modelovat. Zkuste je motivovat tím, že jim řeknete, ať vymodelují třeba dobroty, které jsou nachystané na stole. Ty odvážnější se mohou pustit i do modelování oblíbené tety nebo strejdy. Od věci nejsou ani domácí zvířata. Za výsledek je nezapomeňte pochválit. Nemusíte se obávat, že by byl z plastelíny nepořádek. Dnešní modelíny již nebarví ani nemastí, takže se nemusíte bát nehod.

3. Vděčné malování

Mezi nejoblíbenější zábavu pro děti, se kterými jdete na návštěvu, určitě patří malování. Nezapomeňte sbalit pastelky, fixy a skicák nebo omalovánky. U malování dokážou děti sedět dlouhou dobu, kterou můžete využít pro povídání si s přáteli. Zkuste dítěti navrhnout, aby nakreslilo několik obrázků, kterým pak uspořádáte výstavu. Kreativní dílka budou obdivovat hosté na oslavě. Poproste účastníky, aby dítěti zatleskali a pochválili jej. Uvidíte, že dítě bude chtít malovat dál, aby se opět dočkalo nadšených ovací.

Nechte děti malovat a kreslit
Kreslení a malování s fixkami a pastelkami děti zaručeně zabaví.
Foto: Pixabay.com

4. Nechte je tančit

Pokud se chystáte na večírek a přemýšlíte, jak na něm prcka zabavíte, spolehněte se, že tanec zabere. Hudba na večírku určitě nebude chybět. Poproste DJ, aby čas od času dětem pustil oblíbené dětské písničky. Můžete třeba nechat jedno dítě předvádět a ostatní napodobovat.  A pokud dospělí dětskou hudbu poslouchat nechtějí? Mohou jít děti tančit třeba do pokojíčku, kde je čas od času zkontrolujete.

Pokud má hostitel PlayStation, můžete s sebou vzít CD s hrou, která dětem ukazuje, jak mají tančit. Děti napodobují taneční kreace z obrazovky. Mohou tančit zároveň nebo se střídat.

Jak zabavit děti na vlastní oslavě

Jestliže jste hostitelem vy, máte při zařizování zábavy volné pole působnosti. Můžete totiž maximálně využít potenciál, který vám nabízí vlastní domov. A vůbec nejlepší je, pokud s sebou přátelé přivedou děti také. Program pro více dětí se totiž vymýšlí lépe než pro jednoho.

1. Postavte domeček pro skřítka

Pokud bydlíte v domě se zahradou nebo má váš bytový dům sdílený dvorek, můžete dětem připravit materiály pro stavbu domečků pro skřítky. Přineste z lesa nejrůznější klacíky, listí, šišky a mech, ze kterých budou moci děti domeček postavit. Ty starší mohou skřítka vymodelovat z plastelíny.

Stavte domečky pro skřítky
Kromě domečku pro skřítky si můžete také za pomoci modelíny skřítky vymodelovat.
Foto: mimibazar.cz

2. Udělejte jim kreativní dílničku

Většina dítek ráda tvoří. U malování, vystřihování a lepení dokážou prosedět dlouhou dobu. Dejte tedy na stůl podložku či igelit a připravte veškeré potřeby, které budou děti pro tvoření využívat. Téma tvoření může být různé. Jedná se o oslavu? Nechte je vyrábět pestré párty kloboučky nebo náhrdelníky. Nebo je nechte vymalovávat a zdobit obrázky s pohádkovými motivy. Na stole by určitě neměly chybět barvy, lepidlo, nůžky (podle věku dětí), třpytky a flitry, které děti zkrátka milují.

Pokud se rozhodnete pro dílničku, dejte pozvaným hostům vědět, aby dětem nachystali vhodné oblečení.

3. Připravte opičí dráhu

Opičí dráhu můžete postavit venku i uvnitř. Děti mohou chodit po laně jako provazochodci, skákat do kruhů jako žabáci, přelézat židle, prolézat pod opěradlem lavice, házet na cíl nebo chodit s míčkem na pingpongové pálce či lžíci nebo třeba válet sudy. Jestliže doma nemáte lano nebo kruhy, klidně si pomozte barevnou lepenkou.

Vytvořte doma opičí dráhu
Oblíbenou dětskou hrou je také opičí dráha.
Foto: malydobrodruh.cz

4. Hra dřevo – nos

Tuto jednoduchou hru děti milují a užijí si u ní spoustu legrace. Je vhodná spíše pro starší děti nebo skupinu dětí, ve které jsou starší i mladší. Všechny děti sedí u stolu. Jedno z nich dává pokyny. Měl by jím být někdo starší. Říká buď dřevo, nebo nos. Když řekne nos, musí se všichni chytit za nos. Při vyslovení pokynu dřevo dají všichni ruce na stůl. Ten, kdo dává pokyny, se snaží ostatní klamat tím, že řekne například nos, ale chytí se stolu. Dítě, které se nechá napálit, musí z kola ven.

Nebojte se s dětmi vyrazit do společnosti nebo uspořádat párty doma. Existuje nepřeberné množství nápadů, kterými je zabavíte a budete mít čas se věnovat i dospěláckému osazenstvu.