5 tipů pro uspořádání dětského pokoje

5 tipů pro uspořádání dětského pokoje>

1. Místo pro učení

S přibývajícím věkem bude dítě u stolu trávit víc času. Důležití je tedy jeho flexibilita. Pro správné držení těla je nejlepší volbou výškově nastavitelná pracovní židle i deska stolu. Některé stoly mají i naklápěcí pracovní desku pro ještě lepší ergonomii posedu. Rohy stolu volte ideálně zaoblené. Pokud máte pokoj dostatečně velký, pořiďte stůl v rozměru alespoň 150x80 cm. Myslete na prostor na uložení psacích potřeb, učebnic, aktovky. Počítejte i s tím, že prostor stolu zabere monitor počítače nebo notebook. Pro zajištění dostatku denní světla umístěte stůl k oknu.

2. Spánek

První postel při přechodu z té pro miminka je ideální v rozměru minimálně 80x200cm. Postel by měla být u menších dětí vybavena oddělávací boční zábranou. Při výběru dětské matrace se vyhněte matracím se zónováním. Tyto jednotlivé zóny (hlava, páteř, boky apod.)  jsou uzpůsobeny na výšku dospělého člověka. Matrace by také měla dítěti poskytnout dostatečnou oporu. Nevhodné jsou pro malé děti matrace z paměťových pěn. Vhodné jsou matrace ze studené pěny, flexifoam pěny, hybridních pěn (kombinace například studené pěny a latexu) a latexu. Zaměřte se i na potah, který musí být snímatelný a pratelný. Postel umístěte tak, aby z ní dítě vidělo na vstupní dveře a mělo přehled po pokoji. Pozor na umístění postele pod okno z důvodu nebezpečí, že dítě snadno vyleze na parapet. To platí i pro křeslo nebo pohovku. U menších dětí zvažte osazení oken dětskou pojistkou.

Ideální rozměr první postele je 80x200 cm
Pro malé děti jsou nejvhodnější matrace ze studené pěny, flexifoam pěny,
hybridních pěn a latexu.

3. Šatna

Při zvolení neutrálního nábytku z přírodních materiálů může šatní skříň vydržet celé dětství. Zaměřte se na variabilitu a skříň volte dostatečně velkou. U dětské šatní skříně pro menší děti využijete nejvíc police a šuplíky. S růstem dětí bude potřeba mít ve skříni i šatní tyč.

4. Hrací část

Po vybavení pokoje psacím stolem, postelí a skříní se prostor pro hraní značně zmenší. Pro jeho maximální využití nezapomínejte na úložné prostory pro hračky, ideálně ve výšce, kam dítě dosáhne. Také pozor na ostré hrany nábytku a výšku parapetu oken.

Vybavením pokoje se hrací část značně zmenší
Nezapomínejte na úložné prostory pro hračky.

5. Styl pokoje

Pokud chcete, aby pokoj co nejdéle splňoval i požadavky na styl, volte neutrální barvy a pokoj vylaďte dekoracemi, obrázky nebo plakáty, které můžete snadno měnit podle vkusu a věku. Postel ve tvaru auta nebo růžová skříň pro princezny sice udělá radost, ale za pár let budete muset pořizovat nábytek nový.