Nadčasová kožená móda

Nadčasová kožená móda>

Kožené doplňky se vyrábí již po staletí a jejich oblíbenost rozhodně nijak neklesá, právě naopak. Hodí se pro jakoukoliv příležitost, jsou známkou kvality a vysoké úrovně. Jejich odolnost vůči času je neobyčejná a péče o ně není nijak složitá.
V našem článku se dozvíte, jaký je rozdíl mezi kozí a bůvolí kůží, jaké výhody kožené produkty mají a jak o kůži správně pečovat.

 

Vlastnosti kozí a bůvolí kůže

Kůže kozí a bůvolí se od sebe liší. Každý typ má jiné vlastnosti, jinou strukturu a vzhled.

 

  • Kozí kůže

Kozí kůže vyniká především svou měkkostí, pevností a pružností. Je to jedna z nejpružnějších kůží vůbec. Kromě těchto vlastností má také nižší hmotnost, je tedy velice lehká. Velkou výhodou kozí kůže je její voděodolnost, která je způsobena především tím, že při výrobě kůže prochází složitým procesem opalování.

Vzhled kozí kůže je zrnitý, připomíná texturu oblázků. Tento strukturovaný povrch dodává kozí kůži její jedinečnost, která není jen o tom, že produkty dobře vypadají, ale jsou také odolné vůči poškození. Každý kus vyrobený z kozí kůže je originál, jelikož odstín závisí především na teplotě, které byla kůže vystavena.

 

  • Bůvolí kůže

Bůvolí kůže je silnější než jiné typy kůží, dokonce jedna z nejsilnějších. Proto je pevná a také velice odolná. Pro svou odolnost a životnost je velice známá. Při správné údržbě Vám výrobky z bůvolí kůže mohou posloužit celý život. Navíc díky své pevnosti se Vám bůvolí kůže působením tlaku neroztáhne a neztratí svůj tvar. I přes všechny tyto charakteristické znaky je však stále měkká a pružná, to především díky podkožním kolagenovým vláknům.  

Stejně jako v případě kozí kůže, je také každý výrobek z bůvolí kůže originálem. Vzhled jednotlivých kusů je ovlivněn věkem a pohlavím zvířete, z kterého byla stažena a také ročním obdobím, v kterém byla odebrána. Kůže má výraznější vzhled, především díky svým bohatým a hlubokým tónům.

 

Výhody kožených produktů

Kožené produkty se nosí již po staletí a díky své univerzálnosti a atraktivnímu vzhledu jsou i dnes stále oblíbené, vyhledávané a moderní. Nyní si tedy rozebereme jednotlivé výhody, které nám kůže přináší.

 

  • Odolnost

Kožené produkty mají obrovskou výhodu především v tom, že se s přibývajícím věkem, na rozdíl od jiných materiálů, zlepšuje jejich vzhled a jejich odolnost zůstává zachována. Jelikož je tento materiál velmi pevný, ale přitom tolik pružný, odolá roztržení, opotřebení, a dokonce i roztažení. Váš oblíbený kousek si tedy udrží svůj dokonalý tvar, a navíc s přibývajícím stářím získá i svůj osobitý charakter.

 

  • Vzhled a nadčasovost

I přesto, že se styly mění, kůže nikdy nevyjde z módy. Je považována za známku kvality a díky ručnímu zpracování je každý kus originál. Je tedy velice nepravděpodobné, že byste na ulici potkali někoho s naprosto totožným batohem či kabelkou, každý kus je jedinečný. Kůže je navíc i velice elegantní, vyzařuje stylem a stabilitou.

 

  • Náklady

I když se to na první pohled nezdá, kožené výrobky jsou také výhodnější než produkty z jiných tkanin. Tato výhoda úzce souvisí s jejich odolností. Ačkoliv pořizovací cena koženého výrobku je vyšší než cena výrobku z umělé tkaniny, kůže Vám vydrží výrazně delší dobu. Zatímco se ostatní tkaniny opotřebovávají a je nutné je nahradit novým kouskem, kůže stále drží a odolává času.  

 

Údržba kožených produktů

Pokud chcete, aby Vám zakoupený výrobek vydržel co nejdéle, je nutné se o něj také co nejlépe starat. Životnost kůže je sice dlouhá sama o sobě, ale proč ji ještě více nepodpořit.

Kůži nesvědčí přílišná vlhkost. Snažte se tedy vyhýbat promočení zakoupeného výrobku. Kožené výrobky nikdy neperte. Pokud máte na produktu povrchovou nečistotu, očistěte kůži bavlněným hadříkem navlhčeným čistou vlažnou vodou. Popřípadě, pokud je Váš výrobek promočený, osušte jej bavlněným hadříkem a nechte schnout při pokojové teplotě. Při usychání se vyhněte topným zařízením a přímému slunečnímu záření, kůže by mohla se mohla poničit a popraskat.

Důkladnější čištění proveďte jednou/dvakrát ročně. Kůži čistěte čistýma rukama. Použijte přípravek určený speciálně pro péči o kůži. Tento přípravek naneste navlhčeným hadříkem a roztírejte krouživými pohyby. Aby nedošlo k vysušení kůže, je možné použít také kondicionér na kůži.